Бедствено положение е обявено на територията на цялата община Добрич заради наводненията, каза кметът Детелина Николова, цитирана от агенция „Фокус”. Двама души са загинали – мъж и жена, като тепърва ще се установява причината за смъртта им. Има и пострадали, на които се оказва помощ.

Рязко се покачва нивото на водите по протежение на дерето на Суха река, съобщиха от пресцентъра на общината. Жителите в района са предупредени да се евакуират. Организиран е пункт за нуждаещите се в спортна зала „Добротица”.

По протежението на коритото на Добричка река са залети всички ниски територии - водата е над метър. В районите на предприятия „Бряст” и по протежението на ул. „Калиакра” има огромни разливи, наводнени са едно от ДКЦ-та на територията, две детски градини, Автогарата, където няма никакво излизане на автобуси, много къщи и дворове.

Преустановена е работата на всички учебни и детски заведения. Отменено е и външното Национално оценяване на децата от 8 клас.

Работи се да бъде възстановена дейността на Социален патронаж, който превозва храни и медикаменти на възрастни, болни и самотни хора. Обхождат се всички мостови съоръжения в града.

Очаква се приливната вълна да не намалява своето ниво, а до го повишава. В момента „Пожарна безопасност и защита на населението” са преустановили дейността си поради липса на ефект, посочва bTV.

Водоподаване към града няма – всички помпени станции са наводнени. Електрозахранването по цялото протежение на реката е спряно.

След поройния дъжд в редица села в Добричката община - Батово, Драганово, Бранище, Богдан, Карапелит, Поп Григорово, Житница, също има наводнени къщи и хората са изведени. Няма пострадали, а повечето хора са приютени в домовете на съседи.

Скъсана е стената на язовир "Смолница", но няма опасност за близкото село, тъй като водата вече се оттича. Язовир "Козлодуйци" прелива през стената, но ситуацията не е критична.