Заплатите, които са превеждани по сметки в Корпоративна търговска банка, остават блокирани. Поне докато БНБ не приключи с анализа и не обяви плана си за действие, след като в петък постави под особен надзор КТБ.

За максимум 3 месеца бяха замразени всички плащания и операции на КТБ. Това означава, че хората не могат да ползват не само депозитите, но и парите по сметките си от заплати. Дебитните им карти бяха блокирани малко след като стана ясно, че КТБ е поискала помощ от БНБ.

Възможно е “размразяването” на средствата да стане и по-рано - в следващите дни. Всичко ще зависи от това кога ще стане ясен начинът за стабилизиране на КТБ, пише вестник "24 часа".

Блокирани до възстановяване на дейността ѝ остават и средствата на държавните фирми, които са около 130 млн. лв. към момента, обясни вицепремиерът Даниела Бобева по “Дарик”.

“Няма да допуснем гражданите да загубят и 1 лев”, категорична бе тя. Според нея на хората трябва да се обясни, че банковата система е стабилна. И колкото повече всички запазят спокойствие, толкова по-леко ще се премине през този етап.

Бобева посочи, че след кризата от 1997 г. централната банка е била цялостно преустроена. В резултат на това търговските банки са били силно и добре контролирани за всяко свое действие. Така че БНБ успя да предпази банковата система от кризата, допълни вицепремиерът.

Тя даде пример с други централни банки, които не са успели да се справят с редица проблеми - като тези на Унгария и Австрия. Там много хора преди години били взели кредити в чужда валута и това е създало сериозни проблеми.

Банковата ни система беше предпазена и от системен риск, който би се получил при масовото заемане на средства в щатски долари - БНБ не допусна това да стане, допълни Даниела Бобева.