Paso Internacional Los Libertadores, наричан още Cristo Redentor, е планински проход в Андите, между Аржентина и Чили. Това е основният път, свързващ чилийската столица Сантяго с град Мендоса в Аржентина.

Освен един от най-натоварените пътища в района, той е сред най-трудните и опасни пътни артерии в световен мащаб заради своите 29 остри завоя върху изключително стръмен наклон.

Пътят започва в Чили с рязко изкачване, на около 50 км от град Лос Андес, който се намира на 70 км северно от Сантяго. Първите 20 стръмни завоя се простират на над 4 км, като промяната в нивото е от 2275 м до 2550 метра.

Пътят след това се изкачва леко в продължение на 2 км до надморска височина от 2650 м. Следващите девет стръмни завоя ще ви отведат до надморска височина от 2800 метра на разстояние от 2.5 км. В тази отсечка се намира и границата между Чили и Аржентина.

На няколко километра след поста на чилийските граничари, на височина 3175 м, се намира тунел, водещ в Аржентина. Отворен през 1980 г., Тунелът на Христос е дълъг 3080 м. Често се налага да бъде затварян през зимата заради тежки снеговалежи и свлачища.

Вижте още: 21 пътя, по които трябва да шофирате

На най-високата точка от пътя – 3840 м, се намира статуята Христос Спасителя. Тя е поставена там през 1904 г. като знак за мирното разрешаване на граничния спор между двете страни.

Аржентинската част от прохода е много добре поддържана. Тя поема и по-голям трафик, тъй като много туристи шофират по нея, за да се насладят на гледката.

От върха пътят се спуска 9 км до около 1 000 м надморска височина, преди да достигне граничния пост на Аржентина в Лас Куевас.

Ако решите, че ви стиска да пътувате по Paso Internacional Los Libertadores, най-добре да го направите през летните месеци, тъй като проходът често е затворен заради снега и студовете през зимата.