След поредният черен петък на Българска фондова борса (БФБ), на който станахме свидетели през изминалата седмица, през тази не можем да очакваме кой знае колко положителни раздвижвания.

Това сподели тази сутрин за Profit.bg Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк.

С изключение на нервни корекции на силния спад от края на миналата седмица, индексите на родния капиталов пазар е по-вероятно отново да се озоват на червено. Случаят с КТБ определено промени инвеститорските нагласи, като това се случи в две насоки според мен.

Първата е, че имплицираният риск в системата се изстреля на свръхвисоки нива. КТБ е системна банка и едно задълбочаване на кризата там, каквото трябва да подчертая, че не очаквам, би могло да доведе до сериозни икономически проблеми, не само за банковия сектор, но и за страната като цяло.

Всичко това няма как да се оцени положително в книжата на компаниите, търгувани на БФБ.

Втората причина донякъде произлиза от първата – в следващите дни, докато кризата с КТБ се разкрива пред очите на инвеститорите, техните вложени капитали в акции на БФБ ще зависят силно от институциите и тяхното умение да управляват кризата, която донякъде сами създадоха.

Не смятам обаче, че има инвеститори, които да изпитват огромно доверие в институционалната конструкция на държавата в момента, като това отново би могъл да е фактор, който ще повлияе негативно на цените на родните капиталови книжа.

В петък SOFIX и BGBX40 изгубиха 3.72% и 4.33%, респективно, докато загубите за седмицата са от 5.76% за SOFIX и 6.58 на сто при BGBX40.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.