Успокоения за вложителите в Корпоративна търговска банка летят от всички медии. Изказаха се управителят на Българска народна банка Иван Искров, Красен Станчев, Любомир Дацов, Левон Хампарцумян, в качеството си на председател на Асоциацията на търговските банки, вицепремиерът Даниела Бобева и др.

Въпреки че ще остане под надзор на Централната банка за период от три месеца, вече е ясна и датата, на която КТБ, както и нейното дъщерно дружество Креди Агрикол България, ще отворят врати – 21 юли (понеделник).

Колко са депозитите ни в КТБ

Корпоративна търговска банка е четвъртата по големина банка в страната с активи от 7.3 млрд. лв. към 31 март 2014 г. Само за 12 месеца активите на трезора нарастват с 948 млн. лв.

По данни от Централната банка в края на първото тримесечие на 2014 г. спестяванията на гражданите и домакинствата са за близо 4.5 млрд. лв. Само за година е отчетен ръст от 1.429 млрд. лв., сочи справка на Profit.bg.

По този показател банката има дял от 11.17 на сто от всички спестявания на населението, като отстъпва единствено на Първа инвестиционна банка, която е с 13.75 на сто и лидерът банка ДСК – с 14.25 на сто.

Защо в КТБ?

Само за последните три години малко над 3 млрд. лв. от спестяванията на населението са насочени към Корпоративна търговска банка. Заедно с фирмите в банката има спестявания за над 6.7 млрд. лв.

Основната причина за това са предлаганите по-високи лихви от трезора (между 7 и 8% на годишна база, в зависимост от сумата). За сравнение средните лихви в повечето банки в страната са около 3-4 на сто.

Фондът за гарантиране на влоговете в България

Всеки спестител в Корпоративна търговска банка или друга търговска банка в страната трябва да знае, че депозитите до 100 000 евро в целия ЕС са гарантирани. У нас сумата е 196 000 лв., а институцията, която ги гарантира, е Фондът за гарантиране на влоговете

Тук може да видите при кои от случаите депозитите не са гарантирани.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа