Руската банка ВТБ, която притежава 9.9% от Корпоративна търговска банка (КТБ), не планира участие в рекапитализирането на банката, която изпитва финансови проблеми. Това твърди РИА „Новости“, като се позовава на неназован източник от ВТ, предаде ​​​БНР. Руската банка разполага с акции от капитала на КТБ за 10 милиона евро, „които са изцяло хеджирани“, отбелязва източникът на агенцията.

„Ние няма да спасяваме банката и да взимаме участие в рекапитализацията й“, е заявил източникът на руската агенция.

РИА "Новости" се позовава на Ройтерс, според която, ако акционерите не помогнат в рамките на месец, държавата ще увеличи капитала на КТБ с ресурси от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Държавата не изключва национализация на КТБ до 21 юли, предава РИА Новости.

Вчера финансовият министър Петър Чобанов действително каза, че държавата ще даде възможност на миноритарните акционери да участват в увеличението на капитала на КТБ преди държавата да влезе чрез ФГВБ и ББР.

ВТБ държи 9.9% от акциите в капитала на КТБ, Суверенният фонд на Султаната на Оман – 30.35%. За първостепенното участие на двете държавни структури в увеличението на капитала на КТБ съобщи най-напред БНБ.

В същото време британският делови ежедненвник Financial Times излезе с материал, в който се казва, че "българският финансов министър и централната банка на страната влязоха в сблъсък заради възможното участие на държавно контролирана руска банка в спасяването на български кредитор, който бе поставен под контрола на БНБ през уикенда", предаде "Фокус".

Спорът за спасяването на свързаната с политици Корпоративна търговска банка напомня за близките връзки на София с Москва, които се разглеждат критично от европейските й партньори.

КТБ изпадна в хаос, след като нейният най-голям клиент обвини най-големия акционер в нея в заговор за убийството му. Централната банка на страната побърза да овладее последствията в неделя, опасявайки се от срив, който може да отприщи масово изтегляне на депозитите в най-бедната страна членка на ЕС, съобщава още Financial Times.