Бедственото положение в Добрич е отменено. Въпреки това ситуацията в града остава тежка.

Пет района в града са без вода. Канализацията в близост до Хуманитарната гимназия е задръстена. Шахтите са пълни с вода, кал и тиня. На много места спират тока за профилактика.

Пороят е засегнал и бизнеса. Заради унищожена стока и провалени поръчки фирми са застрашени от фалит и изпращат работници на борсата, съобщи БГНЕС.

Опасните къщи във варненския квартал Аспарухово, от които хората трябва да бъдат изведени, вече са 108 и в тях живеят близо 970 души. Общината продължава да евакуира хората, макар че повечето не искат да напускат домовете си.

Окончателният доклад за опасността от свлачища в Аспарухово, който е изготвен от Община Варна с помощта на експерти от БАН, вече е готов. Установено е, че най-голямата опасност е на двата бряга на западния отводнителен канал на улица "Розова долина" и "Калач".

Там четири надвиснали отгоре къщи могат да паднат върху долните сгради. Хората вече са изведени. Само една възрастна жена отказва да напусне, но днес и тя ще бъде изведена от дома си. По първоначални данни минималната стойност на щетите от свлачищните процеси и сумата, нужна за укрепване, е 6-7 милиона лева.

Рибар се е удавил тази нощ в язовир Тича. Днес е ден на траур в шуменската община Никола Козлево. Там в понеделник вечерта се удавиха две момчета от село Цани Гинчево.

Сложна е обстановката тази сутрин в областта и отново има трагичен случай, каза областният управител Венцислав Венков. Мъж на около 70 години от търговищкото село Алваново се е удавил в един от ръкавите на язовир Тича.

Ловял е риба заедно със сина си, който към пет сутринта се събужда и вижда, че баща му го няма, вижда го в язовира, подава сигнал на 112 и започва операция по изваждането му от водата, заяви Венков.

В село Вълнари силният вятър е отнесъл покрива на склада на земеделски производител в стопанския двор. Няма пострадали. Днес ще бъде направен оглед на щетите.

Продължава изпускането на образувалия се след продължителните дъждове микроязовир в село Цани Гинчево. Целта е да отведем цялата вода, която се е насъбрала, за да се отвори обем и тогава да се пусне водата от язовира край село Пет могили. Така ще се отводни помпената станция и ще се види каква е аварията там, заяви управителят на ВиК дружеството инж. Светлозар Дамянов.

Надеждата е до три-четири дни това да стане и водоснабдяването на селото да бъде възстановено, обясни кметът на община Никола Козлево Турхан Каракаш.

Сега питейна вода в селата Пет могили и Векилски се кара с водоноски. След преценка на обстановката ще стане ясно дали бедственото положение ще бъде удължено. То беше обявено вчера заради безводието и опасността вълна от язовира да залее Цани Гинчево.

Без ток след снощната буря са и шуменските села Троица, Осмар и Кочево. Екипи на електроразпределителните дружества отстраняват повредите. В Димитровград снощната буря изкорени 30 дървета.