За екипажа на въздушните лайнери от гражданската авиация, дългите полети са не по-малко скучни и уморителни, отколкото за пътниците. И докато пасажерите в салона убиват дългите часове на полета, четейки вестници, отдавайки се на чревоугодничество или мирен сън, пилотите търсят свой начин да се развлекат. Някои успяват, при това разсмивайки или докарвайки до ужас всички на борда.

Вижте още: 10 мита за самолетите и летенето, на които хората още вярват

Алтернативно кацане

Любимата шега на пилотите от всички националности: обикновено никой, освен пилотите, не може да знае къде точно се намира самолетът. Някои пилоти се развличат, обявявайки пред пасажерите точка, напълно различна от маршрута на полета. Така например пътниците на полет от Ню Йорк за Кливланд, който закъсняваше и вече бе предизвикал гнева им, с ужас чуха, че са пристигнали в Толедо, Испания.

Пилот в тоалетната

Какво според вас правят пилотите, когато по време на полет трябва да отидат в тоалетната? Пилот от Шотландия изненада пътниците с отговора. По време на полета, той излязъл от кабината, държейки в ръцете си две връвчици, които тържествено връчил на пасажерите на първата седалка и ги помолил да управляват самолета с тях, докато се върне. След като се върнал, той отново „взел управлението“ в свои ръце и се прибрал в кабината.

Пилотът закъснява

Пилотите преминават дълго обучение, преди да започнат да летят. Какво бихте казали обаче да полетите с любител, преминал едва няколко часа уроци? Пилот на британска компания страшно обичал да плаши пътниците, сядайки на някое свободно място в салона. След известно време започвал да се оплаква от закъсняващия пилот и накрая толкова се разгневявал, че отивал сам да пилотира самолета. За ужас на останалите пътници той успявал да влезе в пилотската кабина, след което самолетът наистина политал.

Пожар в самолета

Един от най-големите страхове на пътниците е горящият самолет. Пилот реши да си направи солена шега: той внесъл в самолета сух лед, който скрил в тоалетната. Когато из салона се разнесъл бял дим, пилотът изскочил от кабината с викове: „Пожар! Горим!“. Както и сами се досещате чувството му за хумор не бе оценено и по-късно той бе уволнен.

Спалня

Пикът на пилотските шеги, нормално, е 1 април. Канадска компания се пошегува с пътниците си на тази дата, обявявайки за продажба билети за спални места в икономична класа. Тя дори публикува как ще изглеждат спалните.

Вижте още: Най-страшните самолетни писти (част 1)

Странен спътник

Очаквате, че всички останали пътници около вас също ще са хора? Пилот на американска компания обичал да се шегува с пътниците, влизайки в салона в много правдоподобен костюм на горила. Умното животно съвсем самостоятелно заемало мястото си, слагало колана и после – ненадейно ставало и отивало в пилотската кабина.

Шеги по радиото

Пилотите имат възможност да използват радиото за всякакви съобщения и понякога злоупотребяват с това. Като например пилотът, който обяви: „Моля, изключете всички мобилни телефони, компютри, видеоигри и други устройства, които биха могли да нарушат работата на байпаса на капитана на полета“. Индийски пилот стигна дори по-далече, обявявайки по радиостанцията, че самолетът пада. После обяснил безвкусната си шега с желание да провери реакциите на екипажа.

На късмет

Още една честа пилотска шега е капитанът да се появи с черни очила и бял бастун и демонстративно да премине през салона, почуквайки с него и удряйки се в креслата. После той заявява на пътниците, че място за притеснение няма – важно е щурманът да вижда добре.

Театър в самолета

Понякога целият екипаж се включва в шегата и разиграва истински спектакъл. Например две стюардеси уж тихо обсъждат помежду си колко смел е капитанът да дойде на работа след вчерашния си запой. Или да пуснат небрежен коментар: „Да видим дали новият двигател ще излезе по-качествен от стария“.

Вижте още: Най-абсурдните фрази, произнесени в самолета