Човек трудно би си представил, че Лио Шарп, 90-годишен старец, отглеждащ лилиуми, който е ветеран от Втората световна война и изглежда като благ дядо, всъщност е бил най-доброто наркомуле, което регионалните американски власти някога са проследявали, пише Forbes.

Само през 2010 г., годината преди неговия арест, Шарп е доставил 1 146 килограма кокаин за картела на Хоакин „Ел Чапо“ Гузман Синалоа в Детройт. В подземния свят той би известен като Тата, детска дума на испански за “дядо.”

Гузман, който е един от тримата мексиканци в класацията на Най-влиятелните хора на Forbes за 2013 г., бе арестуван в Мексико през февруари, след като в продължение на 13 години се укриваше от властите. В момента той се намира в мексикански затвор, където очаква съдебния процес срещу него.

Вижте още: Най-известният наркобарон в света: Аз съм земеделец

Необикновената история на най-ефективното муле на Гузман бе публикувана в списние New York Times.

Според автора Сам Долник странната кариера на Шарп вероятно е започнала в първите години на новия век. В продължение на близо десетилетие той избягвал да бъде засечен. За това време той прекосил страната със своя пикап много пъти. Той тръгвал от Тусон, Аризона, където лидерите на картела Синалоа изпращали кокаин в няколко склада, откъдето да бъде разнесен от куриери от Детроит и други американска градове.

“Лио е идеалният куриер за картела. Той има валиден документ за самоличност, възрастен е, не би бил счетен за наркотрафикант и няма криминално досие,” казва специален агент Джереми Фич от американската Агенция за борба с наркотиците (DEA).

През октомври 2011 г. след дълго разследване от страна на служителите на агенцията в Детройт, в това число подслушани разговори между лидери на картела и Тата, от агенцията спират за проверка неговия пикап на магистрала, близо до Детройт. Изненаданият Шарп пита: “Какво става? На 87-годишна възраст искам да знам защо ме спирате.”

Служителят го попитал дали носи някакви оръжия. “Оръжия? На 87 г.? За какво? Полицай, моля ви!”

Шарп обаче продължил да говори. Казал, че се занимава със създаването на хибридни видове растения. “Създавам нови хибриди, за да направя света по-добро място,” казал той според New York Times.

Виже още: Как изглежда профила в Twitter на сина на голям наркотрафикант?

Полицаят го попитал дали превозва наркотици. Шарп отрекъл, но не звучал много правдоподобно. С помощта на полицейско куче полицаят открил пет чанти в пикапа, в които имало 104 кг. кокаин. След това Шарп бил арестуван.

Според статията Шарп бил добре познат и почитан в света на хората, занимаващи се с отглеждането на лилиуми. Години наред той посещавал събирания в цялата страна, кат често раздавал стотици лилиуми на почитателите си.

Не е ясно кога точно и как този на пръв поглед безобиден възрастен човек започнал да работи за Ел Чапо. Според неговия адвокат всичко започнало във фермата му за лилиуми, близо до Детройт, в която имал мексикански работници.

Според разследващите органи Шарп не е бил принуден да пренася наркотици, както твърдял самият той при разпитите.

През октомври миналата година той се е признал за виновен по обвинения в трафик на наркотици. Шарп обаче не сътрудничил по никакъв начин на властите, нито пък обяснил каква е връзката му с картела или как е успявал да остане незабелязан.

На произнасянето на присъдата му миналия месец адвокатът на Шарп го описал като ветеран от Втората световна война заслужаващ милост. Шарп е бил осъден на три години затвор след като съдията отхвърлил последната му молба. Шарп предложил, ако не влезе в затвора, да плати наложената му глоба от 500 000 долара чрез отглеждането на хавайска папая.

Странната история на Шарп е пример за това докъде могат да стигнат парите от наркотици. Въпросът е колко още хора като Лио Шарп има в момента?