До няколко десетилетия климатът в България ще се промени драстично. Температурите ще се повишат с около 6 градуса, а това ще доведе до изчезване на българските гори и биоразнообразие. Едновременно с това вече наблюдаваме трикратно увеличение на екстремните метеорологични явления като ураганен вятър или проливни дъждове.

Промените в климата в глобален мащаб ще се отразят сериозно на времето у нас. Географското положение на България е такова, че редките до сега природни явления, като силни дъждове или продължителна суша, ще стават все по-често срещани явления.

Какъв е най-страшният сценарий за България, коментира пред Дарик радио Георги Стефанов, който е експерт по промените в климата към Световния фонд за дива природа (WWF):

„Покачване с 4 до 6 градуса след няколко десетилетия, което на практика ни превръща в един климат, който горе-долу е като в Южна Гърция.

Климат, при който няма гори, няма дъждове, няма хубави обработваеми земи, няма биоразнообразие, няма зима или поне не такава, каквато сме свикнали да имаме, изчезване на българската гора, изчезване на българската плодородност.

Превръщаме се малко в съвсем различна страна. И това е съществен риск, който в много малка степен се отчита".

Според Георги Стефанов прогнозата за климатичните промени у нас е обратима, но това в никакъв случай не може да стане бързо.

„Тя е обратима за няколко поколения и за период от няколко десетилетия. В крайна сметка най-същественият елемент - човекът и човечеството - трябва да осъзнае, че ние сме неразделна част от планетата Земя и това е една обща система и, че при проблемите и решенията трябва да се подхожда комплексно", допълни Стефанов.

Каквито й стъпки да предприеме България за намаляване на вредното въздействие върху природата, няма да е достатъчно, защото са необходими действия в глобален мащаб. Но това, което страната ни може да направи, е да се подготви и да предотврати развитието на следващите природни явления в бедствия.