След няколко отлагания заради лошото време, НАСА изпрати днес нещо като "летяща чиния", окачена на балон, в земната атмосфера.

Агенцията тества технологии, които един ден биха могли да се използват за кацане на Марс, предадоха световните агенции. Огромният балон с хелий полетя от военната база на хавайския остров Кауаи.

След като се надуе напълно като се издигне в атмосферата, балонът ще бъде с големината на футболно игрище. Той пренася апарат с формата на диск, наречен Аеродинамичен надуваем забавител на свръхзвукова скорост, който е прикачен към гигантски парашут.

Два или три часа ще бъдат необходими на балона, за да достигне 36 600 м, малко след което апаратът ще се отдели и ракетният му двигател ще се включи, за да го издигне на височина 54 900 м при скорост 3.8 пъти скоростта на звука или 4651 км/ч.

Тогава ще бъде тествана първата технология, предмет на това проучване, пише БТА.

Забавителят ще подейства като спирачка на апарата до скорост около 2.5 пъти скоростта на звука (3060 км/ч), след което ще се разтвори гигантският парашут, който ще забави слизането на апарата до мекото му падане в морето, 40 минути след отделянето му.

Новите технологии се тестват на много голяма височина, тъй като условията там са подобни като тези в горните слоеве на атмосферата на Марс.

НАСА планира още два други полета със забавителя, за да направи по-специфични тестове на технологиите за спиране и приземяване - надуваемия забавител и балона.