Съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс е известен с налагането на нелепо високи стандарти в компанията, когато става въпрос за дизайн и разработка на продукти.

Голяма част от покриването на тези стандарти включва мотивирането на служителите да работят по-усърдно и да бъдат подготвени във всеки един момент — ценности, които Джобс приемал много насериозно, според бивш служител на компанията.

Дейвид Блек е работил за Apple в продължение на близо 12 години, преди да напусне и да създаде собствена компания.

Четете още: iPhone 6 на пазара през август?

По време на работата си в Apple Блек е имал различни задължения, в това число старши консултант по Java и WebOptics и консултант на отдела за Стратегически образователни решения в Китай.

В момента той работи в технологичната консултантска компания DB3 Innovation.

Блек твърди, че не е общувал много с Джобс, но е бил около него достатъчно дълго време, за да види как присъствието му влияе на служителите.

Например, когато Джобс се появявал за обяд, служителите приключвали с техния в рамките на 15-20 минути, след като е влязъл.

"Никой не сядаше близо до него," споделя Блек пред Business Insider. "Само защото всеки искаше да бъде подготовен за този момент."

Вижте още: Пет корпоративни легенди, които трудно ще бъдат заменени

Едно от първите неща, на които учат служителите в Apple, е да бъдат подготвени да отговорят на въпроса "По какво работиш в момента?" Блек споделя няколко истории, които е чувал от други служители и HR отдела, докато е бил в Apple.

Веднъж в асансьора Джобс попитал стажант по какво работи в момента. Той споменал, че се занимава с тестване на качеството на продукт. Тогава Джобс му казал: "Защо слизаш надолу? Би трябвало да се връщаш нагоре отново на работа."

"Хлапето пребледняло," казва Блек. "Тогава Джобс му казал: "Хей, шегувам се.'"

"Това е един от случаите, в които той просто искал да види как хората ще отговорят," казва Блек.

От HR екипа на Apple разказали на Блек история за стажантка, който се оказала в асансьора с Джобс. Когато я попитал по какво работи, той също така поискал да види проекта на момента.

"Точно по тази причина никой не искаше да остава насаме с Джобс," казва Блек. "В такъв случай ти се налага да се доказваш на място."