Шофьори, охранители, фризьори и козметици са най-предпочитаните професиии, по които българите са се обучавали през изминалата година. Това показва анализ на Националната агенция за професионално образование и обучение, цитиран от bTV.

Малко над 80 000 души са се включили в различни обучения по професии през миналата година. Най-много са обучените за шофьори, монтьори и техници на транспортни средства - близо 13400 души. Почти толкова са и обучените за охранители.

Близо 6000 души са минали курсове по фризьорство и козметика, а около 3000 - курсове по строителство. Колко от тях обаче са останали на пазара на труда - не е ясно. Не всички кандидат-курсисти успяват да се реализират.

Добрата начална заплата е сред водещите причини за избора. Миналата година много българи са се квалифицирали и като шофьори, фризьори и маникюристи. Нито един не се е обучавал в изящни изкуства, религия, науки на земята, рибно стопанство, здравни грижи и военно дело.

От Националната агенция за професионално образование и обучение съветват хората да проверяват лицензите на центровете. Продължават да постъпват оплаквания, жалби и запитвания от граждани, които са си дали парите да се обучават в център, който нито има лиценз, нито има право да издава държавни документи.

Все още няма анализи колко хора са се реализирали с придобитите умения. Предстоят промени по регистъра на издадените свидетелства и удостоверения от центровете за обучения.

С промените работодатели, МВР и Агенцията по заетостта ще могат да правят справка дали даденото лице наситина е завършило курса и дали документът му е легитимен. Тази опция на регистъра ще заработи в началото на 2015 година.