Доходността от наеми в момента е по-висока от лихвите по депозитите. Банковата система е стабилна, всеки месец сумата на депозитите в трезорите расте и затова лихвите по влоговете падат. Така че дори и по-ниските наеми са по-изгодни от лихва по депозит. Това коментират от Сдружение брокери на имоти.

"Доходността от наеми у нас варира много от имот до имот и няма ясни данни каква точно е тя. Средно за Европа годишната доходност от наем на апартамент е между 3 и 5 на сто. За офиси тя е по-висока – 4-5.5%", казва шефът на Националното сдружение недвижими имоти Иван Велков.

Колегите му от Сдружение брокери на имоти са на мнение, че имотите имат много предимства както пред банковите депозити, така и пред инвестициите в злато. Парите, вложени в ценния метал, не могат да носят месечни доходи така, както един имот може да има месечен наем, посочват те. От СБИ очакват да има повишена активност на пазара, но тя да не е драстична. А това няма да доведе до бърз бум на цените на имотите, смятат брокерите, цитирани от в. Стандарт.

Дълги години високите лихви по депозитите караха хората, които умеят да спестяват, да влагат парите си в банките. В трезорите се натрупаха рекордни влогове, но постепенно лихвите по тях започнаха да падат и хората вече се оглеждат за алтернативни възможности.
"Азбучна истина е, че придобиването на недвижим имот е алтернатива на спестяванията. И да не се бяха случили сътресенията в банковия сектор, бавното понижаване на лихвите по влоговете пак щеше да накара хората да погледнат към имотите", коментира шефът на Национално сдружение недвижими имоти Иван Велков.

Според част от колегите му от Сдружение брокери на имоти обаче имотният пазар вече осезаемо се активира. "По-колебаещите се клиенти вече заемат твърда позиция да закупят имот в близко бъдеще. Брокери от СБИ вече са получили няколко обаждания от клиенти, които се интересуват къде е добре да се закупи имот с инвестиционна цел и какви биха били приходите от наем за тези имоти.

Усеща се тенденция и при част от собствениците да повишат цените на имотите си или да бъдат непреклонни и да не свалят от обявените цени", коментират от СБИ. Друга част от членовете на сдружението обаче са по-скептични и считат, че ситуацията с банките няма да се отрази значително върху бранша. Дори някои да са изтеглили депозитите си, повечето от тях са в малки размери - 5-10 хил. евро, коментират от СБИ.

С тези пари не може да се купи ликвиден и доходоносен недвижим имот, казват специалистите. "Хората реагират много по-бавно при покупката на имот. Винаги съм твърдял, че при нея по-важна е инфлацията. Имотите са консервативна алтернатива да се вложат парите и да се защитят от инфлацията", обяснява Иван Велков.

Според него човек не трябва да купува имот импулсивно, а когато е сигурен, че има нужда от него. Прибързаните решения не са добри, смята шефът на НСНИ. Наблюденията му сочат, че лятото по принцип е мъртъв сезон за сделките с имоти и предполага, че и тази година няма да прави изключение. Активните месеци за сделки са от ноември до март-април. Нека хората държат парите си в банките, докато решат дали искат имот и какъв да бъде той, призова Велков.