Много от сцените, които днес съвсем спокойно се показват във филмите, преди 50 години биха предизвикали истински шок.

Режисьорите обаче обичат да провокират.

Вижте някои „първи“ моменти за киното, като първия път, когато е изречена думата fuck, първата секс сцена и др.

Първото изричане на думата fuck

Както знаем, филмът „Вълка от Уолстрийт“ държи рекорда за най-често произнасяне на думата fuck – 569 пъти!

Скорсезе обича тази дума - във филма „Казино“ я изричат 422 пъти. Преди години обаче и само едно произнасяне е било скандално.

Първият филм, в който можете да я чуете е Ulysses на Джоузеф Стрик от 1967 година. Във Великобритания филмът е имал рейтинг „X”

Първото кърваво убийство

Краят на „Бони и Клайд“ от 1967 година е окъпан в кръв. Целият филм с Уорън Бийти и Фей Дунауей е пълен с насилие и скандален за времето си. До този момент е имало сцени на застрелвания в черно-бели филми, но не и в цветни. Филмът показва човек, застрелян в лицето, а на финала двамата главни герои са надупчени от куршуми и окъпани в кръв.

Първият гол мъж

В Women in Love (1969) на режисьора Кен Ръсел за първи път се показва гол мъж. Преди това е имало два филма с голи мъже, но те са били цензурирани от критиците и сцените са изрязани.

Първият филм, в който канибализмът е главна тема

Това е Doctor X на режисьора Майкъл Къртиз. Разказва за детектива Лий Тейлър, който е по следите на убиец, който изяжда жертвите си.

Първият гей персонаж

През 30-те и 40-те години в някои холивудски филми е имало гей персонажи, но те не се били открито представяни като такива.

Първият филм, в който героят е открито хомосексуален, е 14-минутният кратък филм Fireworks на Кенет Енгър. След премиерата на филма Енгър е арестуван, но е освободен, след като Върховният съд на решава, че това не е порнография.

Първата секс сцена

Първата секс сцена в непорнографски филм е в чешкия “Екстаз“ от 1933 година. 18-годишната актриса от Австрия Хеди Ламар е показана да плува и да тича гола из природата, което е било шокиращо за публиката тогава.

Това е и филмът, в който за първи път се показва секс сцена и женски оргазъм. По време на сцената камерата следи от близо лицето на Ламар, която определено изпада в „екстаз“. Филмът е пуснат в САЩ едва през 1940 година и то след сериозно орязани сцени.

Виж още: Най-красивите порно актриси

Ето още няколко пикантни „първи“ моменти – първата ерекция в непорнографски филм е във Flesh на Анди Уорхол от 1968 година. „Последно танго в Париж“ от 1970 година пък има сцена на анален секс, в която героите ползват масло вместо лубрикант.

Първата „истинска“ смърт показана във филм

Gimme Shelter е документален филм от 1970 година, в който се пресъздава инцидент от концерт на Rolling Stones от 1969 година, в който мъж се опитва да излезе на сцената с пистолет, а Алън Пасаро от Hells Angels (който е неофициална охрана) го убива.