Държавните и общинските фирми няма да могат да влизат в договорни отношения с офшорни фирми с неясна собственост - решиха на първо четене депутатите.

Измененията в т.нар. "Закон за офшорните дружества" са внесени от Георги Кадиев от Коалиция за България и Йордан Цонев от ДПС. С новите текстове се затяга режимът на участие на държавата и общините в договорни отношения с офшорки, предаде БНР. Според вносителите така ще се намалят съмненията за корупция и задкулисие при обществените поръчки. Фирми с неясен собственик няма да могат да получават сертификат за приоритетни инвестиции, решиха на първо четене депутатите.

С гласувания на първо четене законопроект се ограничава обхватът на закона за офшорките, като текстовете ще важат не за свързаните с такива фирми, а за контролираните от офшорки дружества, регистрирани в зони със специален режим. Сега действащите разпоредби се отнасят и до фирми, които извършват дейност на територията на страната и имат незначителна свързаност, дори и с една акция с офшорна компания. В подобни случаи може да се стигне до ограничение и пречки за чужди инвеститори да влязат в страната, без да има реална икономическа полза, посочи в мотивите си Йордан Цонев.

С промените се въвеждат и прагове, под които забраните в закона няма да се прилагат. Между първо и второ четене на законопроекта на социалистите ще се предложи разширяване на обсега на закона, съобщи депутатът от БСП Георги Анастасов:

Футболните клубове също да бъдат включени в тази група, да бъдат ясни кои са тези собственици на офшорните фирми, защото доста футболни клубове в България са офшорки.