За руснаците Българското Черноморие е голям писък.

Със сигурност някои от тях - тези, които вече живеят у нас, са свръхзаможни, но по-голямата част са съвсем обикновени хора, представители на средната класа в собствената си страна. Тук обаче местните ги наричат олигарси само защото харчат парите си със замах за скъпи имоти.

За повечето българи е необяснима загадка защо 300 000 руски граждани притежават 500 000 имота у нас. Данните са от Юрий Соловьов, генералния консул на Руската федерация във Варна.

Топлият климат, простото и ясно законодателство, приятелската атмосфера, евтините имоти и ниските разходи за стоки и услуги са поне 5 от причините за руската инвазия в последните години.

Тя започна през 2007 година. По това време т.нар. жилищна криза в САЩ вече се разраства до световна икономическа криза, а Англия е една от първите засегнати страни в Европа. Компаниите за недвижима собственост в България първи усещат влиянието , защото отчитат рязък спад на английските си клиенти. И досега обаче те си остават най-предпочитани - популярни са с това, че масово купуват имоти онлайн и без да се пазарят.

Ето тогава се появяват руснаците. Факт е, че България вече е член на Европейския съюз, но е нелепо да се твърди, че това е единствената причина те да купуват апартаменти с гледка към морето.

Истината е, че харесват България още от съветско време, когато я наричат 16-ата съюзна република в СССР (конфедерацията е съставена официално от 15 държави). Навремето за онова поколение руснаци страната ни е като забранения плод. Достъпна е за много малка част от тях и затова сега, когато се местят за постоянно тук, тези хора си спомнят младостта. А тя винаги отключва мили спомени.

В страната си руските пенсионери може и да са обикновени бивши учители или лекари, но пристигнат ли тук, се превръщат в заможни и добре облечени хора.

Всъщност именно пенсионерите са най-голямата група руснаци, които живеят в България. Повечето от тях са бивши военни или държавни служители - това са хората с най-висока пенсия в Русия, която продължава да расте. Парите, които получават някои от тях на месец, са съизмерими с доходите на човек, който има малък бизнес и печели добре тук.

Втората група, която живее за постоянно у нас, е от предимно млади хора (между 35 и 40 години). Те имат професии, които им позволяват да работят навсякъде по света. Например като компютърните специалисти, за които единственото условие е да имат интернет. А България в това отношение е много развита - от години е на челните места в Европа по качество на интернет връзката.

Сред новодошлите руснаци има и много богати, собственици на големи компании. Малка част от тях обаче живеят постоянно в България. Идват предимно през топлите дни, когато децата им са в лятна ваканция. Остават за около 3 месеца. И си тръгват в края на август, защото учениците в Русия започват училище на 1 септември.

Наскоро 35-годишен руски бизнесмен, който има голям апартамент на Българското Черноморие, заминава с бременната си съпруга за Маями.

Там тя ражда първото им дете в "Маунт Синай" - най-популярната американска клиника, в която раждат всички холивудски актриси. През 2011 г. там се роди и Алла-Виктория, дъщерята на руския певец с български корени Филип Киркоров. И сега младият бизнесмен и съпругата му отново ще почиват в България.

Четвъртата група руснаци, които живеят в България, са семействата с малки деца. Те научават много бързо езика и са отличници в българските училища. Миналата учебна година момиче от втори клас с руско гражданство дори печели състезание по български език в "Кирил и Методий", най-старото училище в Бургас.

Обичайно тези семейства имат собствен бизнес, който развиват у нас. Преди години например руснак създаде транспортна фирма и откри първата автобусна линия Москва - Слънчев бряг. Времето за пътуване е много - около 40 часа, но струва поне 2 пъти по-евтино от самолетния билет. Друг руснак сега търси подходящ парцел, за да премести бизнеса си - фабрика за гумени лодки и пързалки, у нас.

Фирма за недвижими имоти - ето това май е най-предпочитаният бизнес на руснаците, които от години живеят тук. Имат и магазини, но с търговия не се занимават. Печелят, като ги отдават под наем.

Жителство

Всички руснаци с имоти у нас, когато пристигнат в България за първи път, правят едно и също - попълват документи в сектор "Миграция" към Министерството на външните работи. Два вида са жителствата - временно и постоянно. Временното трябва да се подновява всяка година. За постоянно жителство може да се кандидатства след петата година. Условието е чуждият гражданин да не е напускал страната поне 2 години и 6 месеца. Документи за българско гражданство се подават две години след като е получено постоянно жителство.

Може да стане и по-бързо. Деветима руснаци вече са инвестирали по 1 млн. лв. в България, за да получат гражданство, каза Илия Ангелов, заместник-министър на правосъдието, в интервю за "24 часа" от броя в петък. Парите може да се вложат в имоти или ценни книжа.

Има и по-лесен начин. Съвсем реални са историите на руснаци, които получават български паспорт чрез фиктивен брак.

Къде купуват жилища

Преди 6 години, когато руснаците масово започват да купуват имоти в България, най-голямото търсене е в курортите по морето. По това време Слънчев бряг и Несебър са най-търсеното място. Сега голям хит е Свети Влас. Природата е много живописна. Предпочитат града заради уникалния климат - съчетание между море и планина. В последните години стана и престижно, защото десетки руски знаменитости също притежават апартаменти там.

В последните години все повече руснаци обаче се местят в големите градове край морето - Варна и Бургас. Според Тонко Фотев, почетен консул на Русия в Бургас, в града живеят вече над 10 000 души. Те търсят апартаменти в комплекси от затворен тип с басейн. "Лазур" е най-предпочитаният квартал в Бургас.

Поморие също е сред предпочитаните градове от руснаците, които се местят да живеят за постоянно тук. Дори има цял квартал, който местните наричат "Малката Москва"

Навсякъде цените вървят между 800 и 2000 евро на квадратен метър. Винаги с офертата се казва и таксата за поддръжка на общите части - басейн, асансьор, тревни площи. На година тя е между 500 и 1500 евро - зависи най-вече от квадратурата на апартамента и колко е луксозен комплексът.

Най-скъпите апартаменти, за които руснаците дават парите си, са в един от най-големите затворени комплекси в Лозенец. Там цената на квадратния метър стига до 6000 евро. За сравнение - в централните квартали на Москва квадратният метър е между 10 000 и 20 000 евро.

"Чух по радиото реклама "Инвестирайте в български недвижими имоти". И така заминах на оглед със съпруга ми. Купихме си апартамент в хотелски комплекс с басейн, ресторант, охраняема поддържана площ. Българското ново строителство не е като руското, в цената влизат ремонтът, кухненското обзавеждане, остана ми да купя само още някои мебели, техниката и битови дреболии. Данъците не са високи, но системата е хитра - терасата също се смята за жилищна площ за разлика от Русия", казва Виолета Михайловна, бивша университетска преподавателка от Москва, която от години живее в България, пред руския всекидневник "Собеседник". Там медиите наричат тези руснаци с имот у нас - новите българи.

Как ги приемат местните

Тъй като руснаците са малко по-напористи и се възползват максимално от всяка ситуация, т.е. правят неща, за които българите нямат смелост, често срещат неразбиране и неодобрение от местните.

Например собствениците на заведения не ги харесват, защото не оставят бакшиш. Търговците не одобряват това, че още когато влязат в магазина или аптеката, питат за скидка (от руски - намаление).

Много от рекламите по радиото са на руски. Ето с това се сблъскват хората на морето, когато сутрин отиват на работа с колата си. Някои се дразнят и на това.

Има дори руски вестници, които се печатат на много луксозна хартия. Те са предназначени за руснаците, които живеят в България. Разбира се, тези издания се спонсорират главно от фирмите за недвижими имоти и всъщност между новините има много реклами.

Но като цяло българи и руснаци се разбират добре. По-възрастното поколение в България говори нелош руски. Освен това повечето българи са православни християни. Затова прекарват християнските празници заедно, както и тези като 8 март - Международния ден на жената, който в Русия е на почит, дори е почивен ден.