Милиардерът Ричард Брансън, който е начело на бизнес империята Virgin Group, обясни в блога си миналата седмица, че е решил да изключи говеждото месо от храната си.

Брансън заявява, че този избор е вследствие от опасения за състоянието на околната сестра.

"Консумацията на месо днес влияе на глобалното затопляне и влошаването на състоянието на околната среда," пише Брансън. "Общо 14.5% емисиите на вредни газове, създадени от човека, идват от отглеждането на добитък, което е повече от дела на всички форми на транспорт взети заедно. Производството на говежда месо пък съставлява 41% от тези емисии."

Брансън също така обяснява, че отглеждането на добитък изразходва сериозно преородните ресурси. Проучване на ЮНЕСКО от 2010 година показва, че за производството на около половин килограм говеждо месо, са необходими 6 809 л. Вода. Обезлесяването на Амазония се увеличава, а 80% от тази обезлесена земя се използва за отглеждането на добитък.

Брансън не е първата публична фигура, която насърчава отказа от месо.

Компанията Beyond Meat, която създава синтетично месо от растителен протеин привлече инвестиции от Бил Гейтс и съоснователите на Twitter Биз Стоун и Еван Уилямс. Някои ресторанти в Ню Йорк и други големи градове предлагат ястия от насекоми, които се смята, че добър източни на протеини.

Вижте още: Прекрасният живот на Ричард Брансън

Отглеждането на тревопасен добитък на полето, вместо в халета, също може да помогне за намаляване на консумацията на ресурси, според Брансън.

"Добитъкът не трябва да вреди на природата. Кравите, прасетата, овцете и кокошките не са еволюирали, за да бъдат наблъсквани в огромни, тъмни и тъпкани с фураж. Отглежданите на открито имат нужда от много по-малко ресурси," пише той.

Според Брансън промяната е имала положителен ефект върху физическото му състояние.