Да има ли затвор за невярна информация за банки, ако предизвика паника. Това е една от промените в Наказателния кодекс, която ще разгледат депутатите. Тези промени са в раздела за престъпления против паричната и кредитна система в Наказателния кодекс.

Според текстовете, който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция , която може да доведе до паника сред населението, ще се наказват със затвор между 2 и 5 години.

Когато с такива сведения са причинени значителни вреди на други хора или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 хил. до 10 хил. лева.

Актуализацията на бюджета и отлагането на текстове от закона за управление на отпадъците също единодушно бяха приети от политическите сили като част от дневния ред на парламента тази седмица, съобщи БНТ. Спорни теми остават приемането на специален закон за Корпоративна търговска банка и искането на ГЕРБ за оставка на гуверньора на БНБ Иван Искров.

На консултации вчера парламентарните партии се споразумяха за точките от програмата си тази седмица. Те ще гласуват промени в съставите на постоянни комисии на Народното събрание и ще ратифицират Споразумението за създаване на Център за високи постижения в областта на финансите. В пленарна зала влиза проекта на ГЕРБ за промени в Наказателния кодекс относно давността за престъпления, извършени по време на комунистическия режим. Непреодоляното вето на държавния глава по закона срещу големите вериги също ще влезе в дневния ред като точка първа за петък.