Основният шум на щатските пазари идва от предупреждения за корекция при водещите индекси от страна на мечите инвеститори. Има обаче един фактор, който се сочи от все повече бичи настроени инвеститории може да доведе до по-нататъшен ръст и нови рекорди за щатските индекси през лятото. Става въпрос за сделките по сливания и поглъщания.

Вчера индексът на сините чипове Dow Jones завърши при нов исторически рекорд от 17 138 пункта, като на няколко пункта от исторически най-високото си ниво е и другият ключов индекс S&P 500.

Виж още: Краят на стимулите на Фед води до корекция до 20%?

Извън моментните компании, като биотехнологичните и социалните медии, специалистите все още откриват перспективни компании с нормални финансови оценки.

„Ръстът на печалбите на щатските компании е добър. Не е стерилен, макар и да не е изключителен. Инвеститорите са притеснени и се опитват да намерят начин да се защитят срещу евентуална корекция на пазара“, коментира Ричард Бернщайн, изпълнителен директор на Bernstein Capital Management, цитиран от CNBC.

Акциите могат да продължат да се повишават, подпомогнати от фактори като ниските лихви, както и активизирането при сделките по сливания и поглъщания, коментират пазарни наблюдатели.

Разбира се налице са и специалисти, като Станли Друкенмилър и Карл Айкън, които се опасяват от прекомерните облекчения от страна на Фед.

„Смятаме, че печалбите на щатските компании ще са позитивни. Очакваният ръст е в рамките на 5% на годишна база, като според нас може дори да възлезе на седем процента. Финансовите компании са секторът, откъдето могат да дойдат най-приятните изненади“ според Андрю Бъркли, ръководител на звеното за търговия на международните пазари на Oppenheimer Asset Management.

Според Бъркли пазарът ще продължи да се представя добре, докато не започне реалното повишение на лихвите.

Добрите резултати от компании от финансовият сектор, които видяхме вече от имена като JP Morgan и Goldman Sachs са дори още по-позитивен сигнал, предвид на очакванията финансовия сектор да единствения със спад на печалбите.

Сред 45-те компании от S&P 500 изнесли своите резултати до момента 67% са превишили средните очаквания на анализаторите.

Сделките по сливания и поглъщания са друг позитивен сигнал за щатския пазар. От началото на годината до момента са били обявени подобен род сделки на стойност 852 млрд. долара.