Спорни предложения, които предизвикаха протести и негодувание от страна на столичани, ще разгледа на последната си сесия преди ваканцията градският парламент на София. Опозицията в съвета отсега е в готовност за отпор на мнозинството на ГЕРБ. На заседанието ще бъдат обсъдени близо 100 доклада.

От БСП вече обявиха, че са против отдаването на концесия за 35 г. на банята в Банкя, която не работи от десетилетия. Според плана концесионерът ще трябва да я ремонтира за 4 г. Разрешава му се да изгради хотел, плаж, басейни, летен театър, а общината ще получава минимум 200 000 лв. на година.

Още през април жители на Банкя се обявиха против концесията, тъй като тя ще ограничи ползването на минералната вода. "Хората не искат банята да стане търговски обект на приятелски кръг", каза съветничката Милка Христова от БСП.

В дневния ред е и планът за трамвайно трасе от Семинарията до Студентския град. Той вече предизвика протести. Според хората заради трасето ще бъдат отсечени стотици дървета от Борисовата градина.

От кметството уверяват, че се засягат само 42 дървета. Съветниците ще обсъдят и спорния устройствен план на Борисовата градина.

За пореден път конфликт в съвета вероятно ще предизвика и доклад за продажба на 2 апетитни терена на "Софийски имоти" на първа линия в Несебър. Предложението на съветника Борислав Борисов от ГЕРБ бе върнато за прецизиране преди месеци.

Тогава съветници се чудеха защо се предлага 2 пъти по-ниска първоначална цена за търга в сравнение с най-високата оценка (2.1 млн. лв. за 6.3 дка и 740 000 лв. за 2.3 дка).

Общинарите ще решават дали да започнат преговори за извънсъдебно споразумение с фирма "Микс ПС". Компанията е завела иск за 6 млн. лв. за това, че 5 г. общината не е плащала наем за площадка за бали с боклук.