Най-голямата световна социална мрежа – Facebook, отчете по-добри от очакванията резултати вследствие на ускорения ръст на мобилния бизнес на компанията.

Приходите през второто тримесечие са нараснали с 61% през второто тримесечие, което превиши средните очаквания на анализаторите и изпрати акциите й до нов исторически рекорд.

Facebook отчете печалба в размер на 791 млн. долара спрямо 333 милиона долара година по-рано. Без да се отчитат еднократните разходи, печалбата е възлязла на 42 цента, което превиши средните очаквания на анализаторите за печалба от 32 цента.

Компанията е отчела нарастваща активност - както от страна на рекламодателите, така и от потребителите. В същото време маржинът на печалбата й е нараснал.

Facebook отчита 1.5 милиона рекламодатели към края на второто тримесечие.

След резултатите акциите на компанията поскъпнаха с близо 5% до нов исторически рекорд от 75.13 долара на извънборсовия пазар, давайки на компанията пазарна капитализация в размер на 190 млрд. долара, или колкото на технологичния гигант IBM Corp.

“Компанията може да изглежда скъпа от гледна точка на капитализацията, но не смятам, че някой е очаквал подобни резултати“, коментира Роналд Джоузи, анализатор в JMP Securities.

Оперативният маржин на компанията се е повишил до 48% през второто тримесечие спрямо 31% през същото тримесечие на миналата година. Като цяло приходите възлязоха на 2.91 млрд. долара спрямо средните очаквания за 2.81 млрд. долара.

Ръководството на Facebook обяви плановете си за агресивно изкупуване на компании, подобно на това на компанията за виртуална реалност Oculus, закупена наскоро за 2 млрд. долара.

Компанията разполага вече с 1.32 млрд. месечни потребители, като близо 63% от тях ползват услугите на социалната мрежа ежедневно.

Приходите от мобилни услуги на Facebook са нараснали със 151% на годишна база, допринасяйки за близо 62% от приходите на компанията.