Използването на думата „балон“ в щатските медии, свързано с пазара, е достигнало тревожно високо ниво през тази година. От началото на 2014 г. до момента тя е била употребена 4 600 пъти, според анализатор от CNBC.

В неделя Лоурънс Макдоналд, съоснователят на звеното на Morgan Stanley – ConvertBond.com, прогнозира, че използването на думата „балон“ може да достигне 7 900 пъти през тази година.

Виж още: Лятото критично за щатските инвеститори

За сравнение тя е била спомената в щатските медии 6 850 пъти през 2007 година, или година преди началото на финансовата криза, и 6 800 пъти през 1999 година, преди пукането на „технологичния балон“ през 2000 година.

Може би един от хората, които най-често употребяват тази дума за щатските пазари, е Марк Фабер, известен с прозвището „Господин Катастрофа“.

Въпреки че Фабер говори за балонизиране на щатските пазари още преди две години, историята го опровергава, като щатските индекси се повишават неизменно през този период, регистрирайки нови исторически върхове, без дори по-сериозна корекция.

„Смятам, че се намираме в колосален балон при цените на активите, който ще се спука в един момент, като вече започваме да виждаме неговото спадане“, коментира Фабер в последното си предупреждение за пазара от средата на този месец.

„Явно съм грешал в очакванията си за корекция през последните две години - предвид, че не е имало такава от октомври 2011 година, когато индексът S&P 500 бе при ниво от 1 074 пункта. Повишението стана реалност еднопосочно, без по-голяма корекция от 11%. Смятам обаче, че няма да видим просто корекция, а преминаване към мечи пазар“, коментира Фабер.

Дали Фабер ще се окаже най-после прав или отново ще сбърка в прогнозите си тепърва предстои да видим.