Международната рейтингова агенция Standard & Poor’s обяви Аржентина във фалит, след като правителството пропусна крайния срок за плащането на лихви по емисия преструктурирани облигации за 13 млрд. долара.

Южноамериканската държава не успя да осъществи плащането на стойност 539 млн. долара на облигационерите, след като щатски съд отсъди, че парите не могат да бъдат платени, освен ако страната не плати и на група хеджфондове, които също протежават аржентински дълг.

Аржентина, която изпада в дефолт за втори път в последните 13 години, има около 200 млрд. долара дълг в чуждестранна валута, в това число преструктурирани облигации за 30 млрд. долара, според S&P.

Аржентина и хеджфондовете, водени от Elliott Management Corp., не са успели да постигнат споразумение при проведените тази нощ разговори в Ню Йорк.

На пресконференция след края на преговорите финансовият министър на Аржентина Алекс Кисилоф описата групата кредитори като “фондове лешояди” и заяви, че страната му няма да бъде „изнудена“ да подпише споразумение.

Кисилоф също така заяви, че Аржентина не може да плати дължимите 1.5 млрд. долара на фондовете, защото това би активирало клаузи, според които страната трябва да предложи подобни условия и на други облигационери. Той също така разкритикува съдията по делото и рейтинговите агенции.

Президентът на Аржентина Кристина Фернандез де Кирхнер заяви миналата седмица, че страната няма да изпадне в дефолт, ако крайният срок мине, тъй като нейното правителство вече е превело 539-те млн. долара в попечителска банка, преди те да бъдат блокирани от съда.

“Хората си измислят всевъзможно евфемизми, за да описват настоящата ситуация,” каза днес Кисилоф. “Това обаче не може да е дефолт, след като сме депозирали средствата. Ще продължим да обслужваме задълженията си.”