На 19 август 2004 г. акциите на Google Inc. започнаха да се търгуват на Nasdaq, след осъществено първично публично предлагане при 85 долара за брой.

Компанията е на път да регистрира десетилетие на успешна борсова търговия след две седмици. Ето десет интересни факта за компанията, чиито акции са поскъпнали над 10 пъти от дебюта си на борсата.

Виж още: Google назначи 2 200 души за тримесечие

1. Над 90% от приходите на компанията се генерират от реклама

Три са продуктите на интернет търсачката, които генерират 90% от приходите й - AdWords, AdSense и Checkout. А приходите са 16 милиарда долара, така че сумата е астрономическа.

2. Много от технологичните специалисти са песимистични при IPO-то на компанията

„Няма да купя акции от компанията“, коментира съоснователят на Apple Inc. Стив Уозняк малко преди първичното публично предлагане на Google. Много от анализаторите се опасяваха от забавяне в ръста на приходите й.

3. Основателите на Google – Сергей Брин и Лари Пейдж, все още контролират компанията

Въпреки че компанията отдели акциите си „клас A“ на 4 април тази година, като инвеститорите получиха една акция „клас С“ срещу всяка акция „клас А“, съоснователите на компанията запазиха контрола върху нея, лишавайки собствениците на акции „клас С“ от право да гласуват.

4. Google е направила много от акционерите си милионери

Въпреки че няма точна статистика за това колко милионери е създала компанията, смята се, че над 1000 от нейните служители са станали милионери, поне „на хартия“. Разбира се, основателите Брин и Пейдж са в класацията на милиардерите.

5. Компанията планира да осигури достъп до интернет за всички

Google планира да инвестира 1 милиард долара в 180 малки сателита, които да дадат достъп до интернет на всички хора по света.

6. Първият офис на компанията е в гараж

Това вече е един всеизвестен факт и все пак трябва да се отбележи, за да се види как един добър бизнес може да израсте от нищото.

Подобно на създаването на компании като Hewlett-Packard и Apple Inc., Google е започнала своя живот от гараж.

7. Бащата на Лари Пейдж е пионер в компютърните науки

Карл Пейдж, бащата на Лари Пейдж, е пионер в компютърните науки, като неговата докторантура през 1965 година е именно в сферата на компютърните науки и изкуствения интелект.

8. Google индексира над 60 трилиона интернет страници

Броят на индексираните от интернет-търсачката страници расте всеки ден.

9. Ето как е изглеждала интернет търсачката в далечната 1998 година

До снимката може да се стигне, като се напише в търсачката „Google in 1998“.

А ето как изглежда интернет търсачката днес:

10. Името на търсачката е в резултат на грешка

Името на търсачката се е родило случайно. То е било в резултат на правописна грешка на създателите й, които са имали намерение да я кръстят „Googol“. Това е много голямо число, съставено от 1 със 100 нули.