През последните четири месеца станахме свидетели на поевтиняване на имотите в строеж и панелните жилища, както и на поскъпване при цените на монолитните жилища и новото строителство, сочат данни на Форос.

Виж още: Незавършеното строителство гони по цени готовото

Сега ще отговорим на въпроса в кои софийски квартали се наблюдава най-голяма промяна в цената на различните типове строителство.

Най-сериозни са повишенията при имотите ново строителство (до десет години). Те нарастват с близо 1% за последните четири месеца.

* данни Форос

С най-много е поскъпнало новото строителство в квартал Изток – с 5.6% до 1 158 евро за кв. м. Втори по повишение е Красна поляна, с ръст от 5.1%625 евро за кв. м.

Минимално понижение от 0.8% бележат монолитните жилища в Студентски град през последните четири месеца до средно 746 евро за кв. м.

С най-много поевтинява този тип строителство в Малинова долина - с 4% до 647 евро за кв. м

При монолитните имоти най-скъпи в абсолютно изражение са тези в Лозенец при нива от 1000 евро за кв. м., а най-евтини са в Дружба при 600 евро за кв. м.

Най-скъпите панелни жилища откриваме в Лозенец при нива от 836 евро за кв. м., а най-евтините в Малиново Долина при нива от 513 евро за кв. м.

С най-голямо поскъпване за последните четири месеца се отличават панелките в Младост 4, поскъпнали с 6.8% до 707 евро за кв. м.

И накрая, при незавършеното строителство, което се отличава със значителен спад в цените през последните четири месеца, най-скъпите имоти са в Лозенец и Изгрев – при ниво от 1 000 евро за кв. м.