Нападателят на Монако Димитър Бербатов е един от най-известните български спортисти. Състезавал се е за ЦСКА, Байер Леверкузен, Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Фулъм и Монако.

Ето и няколко интересни факта за „Бербо“, както го наричат феновете:

Роден е на 30 януари 1981 г.

В първи и втори клас Димитър Бербатов тренира лека атлетика и скок на дължина. Към футбола се насочва на 10-годишна възраст, като започва да тренира с Пирин.

Димитър Бербатов започва професионалната си кариера в ЦСКА, след като през месец март 1998 година, на 17 години, преминава в школата на столичния гранд от Пирин (Благоевград), като "армейците" плащат за нападателя с няколко чифта футболни обувки и футболни топки.

За ЦСКА той има отбелязани 37 попадения и печели един трофей – Купата на България през 1999 г.

През месец юли 2000 година Бербатов подписва предварителен договор с германския Байер (Леверкузен), който влиза в сила от 1 януари 2001 година, като трансферната сума е 5 млн. германски марки.

След 5 години в Германия, Бербатов е трансфериран в Англия, където преминава в Тотнъм. „Шпорите“ плащат за правата му 15.7 млн. евро. В сезон 2007/2008 г. Бербатов печели втория си трофей в своята кариера, като Тотнъм побеждава Челси във финала на Карлинг Къп.

В самия край на трансферния прозорец на лятото на 2008 г. Димитър Бербатов подписва с Манчестър Юнайтед. За правата на българската звезда „червените дяволи” дават 30.75 милиона паунда, което е рекорд за тях по онова време.

Вижте още: Прекрасният живот на Григор Димитров

С трансферната сума, дадена за Бербатов, той влиза в топ 10 в света за най-скъпите играчи към 2008 г.

За четирите години, които прекарва на "Олд Трафорд", Димитър Бербатов записва общо 149 мача с фланелката на Юнайтед, 108 от които - в Премиър Лийг и 26 - в Шампионската лига. Вкарва общо 56 попадения, а 48 от тях са за първенството. Българинът става шампион на Англия два пъти, а в единия случай е и голмайстор на Висшата лига. Освен това триумфира и два пъти с Карлинг Къп, а отборът играе два пъти финал за Шампионската лига.

Четири сезона по-късно Бербатов преминава във Фулъм, където негов треньор е Мартин Йол, с когото работи и в Байер.

Отново в края на трансферния прозорец, но на 31 януари 2014 година Димитър Бербатов преминава във френския Монако, където е привлечен за заместник на контузения Радамел Фалкао.

Наскоро Бербатов поднови договора си с тима до лятото на 2015 г.

За националния отбор нападателят има 77 мача и 48 попадения. Това го прави най-добър голмайстор в историята на българския национален отбор. Отказът му от участие в националния отбор идва през май 2010 г.

Бербатов не е женен, но заедно с дългогодишната си приятелка Елена имат две дъщери – Деа и Елиа.

Бербатов обича да рисува, като често поства свои карикатури в социалната мрежа Facebook, където вече има над 2 млн. фена.

"Дими е различен футболист и той промени отбора ни", заяви през 2009 г. не кой и да е, а сър Алекс Фъргюсън. "Той притежава търпението и самообладанието при завършващата фази на играта. Това ни помага изключително много", споделя мениджърът му.

Митко е много близък със своя мениджър Емил Данчев, с когото или обсъждат бизнес дела, или... готвят.

Един от големите проекти на Бербатов е едноименната му фондация, чрез която той се опитва да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света. Тази година фондацията връчи шестите си годишни награди “Успелите деца на България”

Друга от известните на обществото инвестиции на звездата е участието му във FootballScout.

Един от любимите автомобили на Бербатов е неговото Bentley.



Нападателят обожава Snoop Dogg (Snoop Lion) и през миналата година посети концерта му в София