Двоен ръст в продажбите на имоти на стойност над 100 000 евро само за година, отчитат брокерите. Много хора вече предпочитат да влагат парите си в жилища вместо в банков депозит. Тази година в столицата най-търсени са двустайните и тристайни апартаменти.

Пазарът на имоти вече започва да бележи значителен ръст. Хората предпочитат да инвестират парите си в имоти. Тенденцията собствениците да отдават под наем новозакупените си жилища също нараства.

”И вече около 15 -20% от сделките са ни такива, купува се имот, за да се отдава под наем и да се очаква по-сериозно повишение на неговата цена”, заяви за БНТ Калоян Богданов, маркетинг мениджър на Адрес Недвижими имоти.

Раздвижването на пазара се наблюдава най-вече в търсенето на жилища. В столицата най-желани са двустайните на цена около 55 хиляди евро, следвани от тристайните – 75 хиляди евро. Едностаен апартамент може да бъде намерен на цена от 35 хиляди евро.

Според брокери намалението на лихвите по банковите депозити е една от причините за по-голямото търсене на имоти.

”Юни, юли са първите месеци, в които от години имаме движение в минус от банковите депозити. Най-вероятно голяма част от тези пари се връщат в банките, но и голяма част от тях отиват в имоти. Знаете, над 90% от българите си имат собствен имот, така че това доведе и до този ръст в търсенето,” посочва Богданов.

Повече продажби има в големите градове. Не спада и интересът към офисите. Не е малък и процентът на собствено финансиране при осъществяване на сделките.