Петдесет и две годишно Ferrari се превърна в най-скъпия продаден автомобил. Моделът от 1962 година - Ferrari 250 GTO, е било продадено за 34.65 милиона долара.

Това превиши досегашния рекорд, принадлежащ на състезателен автомобил Mercedes-Benz, продаден за 31.6 милиона долара.

Едва 39 автомобили от тази марка са налични в света. До момента няколко подобни са били продадени в частни сделки, чиито цени не са били оповестени, но според запознати цените им са били над 50 милиона долара.

Именно с подобен автомобил нашумя сериозен скандал в началото на месеца, когато обява за продажбата му бе пусната в немски сайт за автомобили с търсена цена от 63 милиона долара.

Според спецалисти обаче в този случай е ставало въпрос за фалшификат.

Виж още: Продават фалшиво Ferrari за 63 млн. долара

Този модел е бил доминиращ спортен автомобил в средата на 60-те години на миналия век.

Повече от десетилетие подобен автомобил не се е предлагал на публичен търг, като традиционно те се предлагат на частни търгове, където цените им достигат значително по-високи нива, коментират специалисти.

Моделът се смята за изключително добра инвестиция, като само преди 10 години такъв е бил продаден на публичен търг за 10 милиона долара. Както се вижда, настоящата достигната цена е над три пъти по-висока.

Продаденият автомобил на търг на Bonhams е бил 19-ият произведен такъв и е бил доставен през 1962 година на френския автомобилен състезател Джо Шлесер. Колата е станала втора по време на състезанието Tour de France през далечната 1962 година.

В същата година обаче тя е претърпяла катастрофа близо до Париж. Шофьорът й Хенри Орейле е загинал в катастрофата.

Това е единственият от всички произведени 39 автомобила, участвали в катастрофа с фатален изход, което, според някои, е повлияло негативно върху цената на колата.

След катастрофата автомобилът е бил поправен и закупен от Фабрицио Виолати - бизнесмен, свързан с добива на минерална вода. Той се е състезавал с нея в редица състезания за изкачване на европейски върхове и състезания за ретро автомобили до 2000 година.

След смъртта на Виолати през 2010 година семейството му продава колекцията му от автомобили на група частни инвеститори за над 100 милиона долара, според запознати.