Следващият ултрамалък автомобил за града може да е с две места, три колела и начална цена от 6 800 долара.

Моделът Elio от щатския производител Elio Motors планира да революционализира автомобилния пазар на малки автомобили в САЩ. Колата е със същата дължина като популярния модел Honda Fit, но теглото й е наполовина.

Виж още: Най-чаканите модели в Женева

Моделът Elio се очаква да излезе през следващата есен, като за производството й компанията ще ползва бивш завод на General Motors в Шевърпорт, Луизияна.

Вече 27 000 автомобила с тази марка са резервирани, като от компанията се надяват да произведат 250 000 броя до края на 2016 година. Това е близо до броя автомобили, които японският производител Mazda продава в САЩ.

Тъй като е с три колела – две отпред и едно отзад, моделът Elio на практика е класифициран като мотор според щатското законодателство.

Според създателя на модела Пол Елио обаче, превозното средство на три колела има всички характеристики за безопасност, типични за автомобилите. Сред тях са антиблокираща спирачна система, предни и странични въздушни възглавници, както и стоманена конструкция на купето около пътуващия.

Шофьорите няма да трябва да носят каски, за разлика от мотоциклетистите. Второто място се намира зад това на шофьора.

Моделът Elio разполага с трицилиндров, 0.9-литров двигател, който му подсигурява максимална скорост от над 160 км в час.

В градски условия компактният автомобил ще гори 4.8 литра на 100 км, докато на магистрала разходът му ще пада до 2.8 литра бензин.

Ниската цена на модела се постига по няколко направления. На първо място, моделът има само една врата в лявата си половина, която спестява няколкостотин долара от производство. Трите колела също я правят по-евтина.

Моделът ще се предлага само в две разновидности – с ръчна или с автоматична скоростна кутия и ще има стандартна климатична система, ел. стъкла и радио. Допълнително оборудване може да се поръча на доставчиците на производителя.

Това не е първото обещание за революционализиране на американския пазар на малки автомобили. От немския производител Daimler също обещаха да направят това с компактния модел Smart, но от него са били продадени едва 9 264 броя през изминалата година в САЩ.

Моделът бе със стартова цена от 13 270 долара и харчеше 6.2 литра на магистрала, което не бе достатъчно икономично, за да обоснове покупката на подобен автомобил.