Една акция от фонда на Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway, е толкова скъпа, че с нея може да се плати целия колеж на дете или да се купят две къщи в Омаха, Небраска - родния град на гениалния инвеститор.

Акциите на фонда (клас А) поскъпнаха вчера с 1.64%, преминавайки психологическата граница от 200 000 долара за пръв път в историята си.

Виж още: Фондът на Бъфет с рекорден кеш от 55 млрд. долара

Въпреки рекордния ръст при акциите на фонда, Бъфет неведнъж е отхвърлял предложения за осъществяване на сплит (при който акционерите получават допълнителни акции, а цената на ценната книга се обезценява).

Бъфет си има своите доводи. На първо място, той неведнъж е заявявал, че не иска с акциите на фонда му да се спекулира. По-евтините акции най-вероятно ще привлекат спекулативно настроени капитали, правейки ги по-достъпни за малките инвеститори.

Акциите на Berkshire Hathaway завършиха вчера при ниво от 201 759 долара, с което пазарната капитализация на фонда възлиза на 327 млрд. долара.

„Не искам никой да купува акции на Berkshire с идеята бързо да направи пари и да забогатее“, коментира Бъфет пред медиите. „Няма да се забогатее бързо с акциите на фонда и много инвеститори ще ме обвинят, че аз съм виновен за това“, смята Бъфет, като добавя: „Не искам да разочаровам хората!“.

„Твърде много съм обвързан с Berkshire“, коментира Бъфет пред финансовото издание Fortune още в далечната 1988 година. „Мога да измеря целия си живот по цената на акциите на Berkshire.”, допълва още в интервюто.