С приключването на ежегодната Седмица на акулите по Discovery Channel, морските хищници напоследък попадат по-често в светлината на прожекторите по друга причина.

Google обвива оптичните си кабели, които се намират в Тихия океан в кевлар (материал, който се използва за направата на бронежилетки), и според един от ръководителите в компанията, това се прави отчасти, за да бъдат защитени от нападения на акули, които може да ги объркат с вечеря.

Ден Белчър, продуктов мениджър на Google, засегна въпроса за тактиките за защита на кабели от акули по време на събитие през миналата седмица. Предполага се, че електромагнитното поле около кабелите привлича акулите и те го бъркат с риба, която изпитва затруднения.

Според някои медии обаче това не е вярно и историите за акули, които прегризват кабели, са остарели, а подобрената кабелна инфраструктура и строителните материали отдавна са изкоренили този проблем.

Около 70% от уврежданията по кабелите са причинени от "външно посегателство," сочи информация на сайта на Международния комитет за защита на подводните кабели (ICPC). Това понятие се отнася за обекти като плавателни съдове или рибарски мрежи, които биха могли да увредят кабелите.

По тази причина те се обвиват в полиетиленова обвивка, а в някои случаи се добавя стоманена обвивка. Някои кабели дори се вкопават в морското дъно за допълнителна сигурност.

Според ICPC повечето данни за увреждания на кабели от страна на акули са от края на 80-те години от района на Канарските острови, когато няколко акули успяват да прекъснат със зъбите си кабел.

Според организацията обаче теориите, че атаките са вследствие на това, че електромагнитното поле на кабелите привлича акулите, не са били доказани от по-нататъшни тестове.

Google ще постави по-стабилен подводен кабел, известен като FASTER, които ще свързва Западното крайбрежие на САЩ и части от Япония за осигуряването на по-добър интернет достъп в Азия.