Лондон и Ню Йорк оглавяват класацията на най-влиятелните гладове в света, изготвена от сп. Forbes, въпреки че това до голяма степен се дължи на историята, традициите и "инерцията" - това са най-доминиращите градове, предимно защото винаги са били.

Столицата на Англия печели първото място в класацията отчасти благодарение на позицията си на световен транспортен център с голям брой централи на компании, свободна регулаторна, съдебна и политическа система, които се оказват модел за останалата част от света.

От Forbes обаче до известна степен заклеймяват града в похвалите си, добавяйки, че статутът на Лондон на най-влиятелния град в света до голяма степен се дължи на миналата му слава.

Класацията на Forbes се изготвя по осем фактора, между които нивото на чуждестранните преки инвестиции, броят на корпоративните централи, количеството бизнес сфери, в които градът доминира, улесненият въздушен транспорт до други световни градове, силата на финансовите услуги, влиянието на технологиите и медиите, както и расовото разнообразие.

"Инерцията и умната й употреба са ключовата тема, която произлиза от от нашата оценка на водещите световни градове“, казват от Forbes.

Вижте още: Най-иновативните градове в света

"Никой друг град не е по-добър пример за това от Лондон, който след повече от век имперски упадък все още заема челното място в нашата класация."

Изгряващите звезди, според класацията, са Сингапур, който в момента е на пето място, Дубай на седмо и Сан Франциско на десето.

Градовете, които могат да влязат в челната десетка, пък включват Сеул, който в момента е 16-и, Абу Даби (20) и Сао Пауло (23).

Ето и кои са 10-те най-влиятелни града в света:

1. Лондон

Ненадмината история и традиция запазват в Лондон езика и съдебната система, които са модели за останалата част от света.

Супербогатите отдавна се чувстват комфортно там, а културният, медийният и рекламният сектор доминират.

В Лондон има най-много новосъздадени компании в цяла Европа, а централите на 68 от водещите 2000 компании в света се намират именно в английската столица.

2. Ню Йорк

Ню Йорк изостава съвсем малко от Лондон. Голямата ябълка е дом на повечето водещи инвестиционни банки и хеджфондове.

Размерът на фондовата търговия там е десет пъти по-голям от този в Лондон и четири пъти по-голям от Токио. Ню Йорк е световен лидер по отношение на медиите, рекламата и музиката и доминира в света на модата и лукса.

3. Париж

Челната тройка се оформя от Париж, който заема тази позиция само заради доминацията си на все още важния френски пазар, като централите на практика на всички местни компании са там.

4. Сингапур

Сингапур е най-влиятелният град в Азия. Той има население от едва 5 милиона души, но и инфраструктура, на която може да се завиди. Това е най-добрият град в света за правене на бизнес.

В резултат на това Сингапур има най-голямо ниво на преките чужди инвестиции и е предпочитана дестинация за европейските компании с централи в Азиатско-тихоокеанския регион.

Вижте още: 15 факта за Лондон

5. Токио

Въпреки че е най-големият град в света, по БВП Токио изостава зад Сингапур като най-влиятелен в Азия. По подобие на Париж, той дължи голяма част от класирането си на доминацията си на местния пазар.

Градът обаче ще продължи да страда заради застаряващото население, намаляващата раждаемост, липсата на етническо разнообразие и голямата конкуренция в региона.

6. Хонконг

По-свободен от останалата част от Китай, Хонконг е най-големият финансов център в Азия и третият най-голям в света.

7. Дубай

Дубай се постави в центъра на света благодарение на летище, което разполага с най-големия терминал в света, което пък го прави най-добре свързания град по отношение на въздушния транспорт.

Това също така е най-разнообразният град в расово отношение, като 83% от жителите там са родени на друго място.

8. Пекин

Като столица на Китай важността на Пекин нараства постоянно. Освен че там се намират централите на повечето държавни китайски компании, Пекин е дом на най-елитните китайски учебни институции и на най-иновативните компании.

8. Сидни

Най-големият австралийски гртад доминира в страна, която отчита бум в добива на суровини в последните две десетилетия.

10. Сан Франциско

Градът излиза на преден план благодарение на доминацията си в технологичната сфера. Компании извън този сектор също припознават Сан Франциско като техния град и местят бизнеса си там.

На 10-о място са класирани още Лос Анджелис и Торонто.