Три зеленчука, които могат да ви убият
Понякога храната, която ядем, се опитва да ни убие. И не става въпрос за наситени мазнини, рафинирани захари или холестерол.
Има няколко зеленчука, които могат буквално да сложат край на живота ви. Най-вероятно няма да се сблъскате с първия от тях, но пък следващите не са рядкост по нашите ширини.
Корени касава
Корените от касава се използват за направата на тапиока, която е много важна част от хранителния режим на милиони хора по света.
Ако тапиоката е неправилно приготвена, тя може да доведе до отравяне с цианид.
Яденето на тези корени носи на организма здравословна доза въглехидрати, но те трябва да са правилно култивирани и варени, в противен случай може да се отровите.
Вижте още: Отровни храни, които често ядем
Гъби
Гъбите, сготвени с чесън и масло, са много вкусни. Но за хората, които сами ги берат, резултатите могат да бъдат смъртоносни.
Смята се, че най-отровната гъба е зелената мухоморка. Тя се среща в почти всички видове гори. Появява се през пролетта и расте до късна есен.
Съдържа два вида токсини, които поразяват бъбреците и черния дроб. Често единственият изход след отравяне със зелена мухоморка е трансплантация на черен дроб.
Повечето хора я бъркат с бели печурки. Оживели по чудо споделят, че е изключително вкусна. Историята разказва, че папа Климент VII е починал след отравяне от зелената мухоморка.
Ревен
Хапвали ли сте пай с ревен? Той е ужасно вкусен. Зеленчукът, който е от семейството на киселеца, се смята за една от най-добрите комбинации с ягоди, приготвяни от кулинарите.
Изключително важно е обаче, когато готвите с ревен, да използвате само стъблото и никога, ама никога зелените листа.
Те са пълни с оксалати, които могат да ви отровят, ако бъдат погълнати в значителни количества, както и да доведат до припадъци и тежки дихателни проблеми.