Когато Калвин Харис оглави миналогодишната класация на най-богатите електронни диджей с невероятните доходи в размер на 46 млн. долара, много хора си помислиха, че в заплащането на електронната музикална сцена има балон.

Оттогава обаче заплащането на диджейте върви само нагоре.

Десетте най-високо платени диджей в света са заработили цели 268 млн. долара тази година, или с 11% повече от спечелените от челната десетка 241 млн. долара през миналата година.

Ето и кои са кралете на електронната музика по отношение на заплащането в периода юни 2013 – юни 2014 г.

10. Deadmau5 - 16 млн. долара

Популярният диджей е изнесъл една десета от участията на други по-високо класирани имена, но пък явно финансовите параметри по тях са били отлични.

Той е свирил на най-доходоносните фествали, които могат да му донесат по около половин млн. долара на вечер. Процъфтяващият бизнес с рекламни стоки също е допринесъл за приходите му.

9. Skrillex - 16.5 млн. долара

През март печелилият шест пъти Грами диджей пусна най-новия си албум Recess.

Албумът има да извърви дълъг път, за да постигне успеха на предишния Scary Monsters, но Skrillex няма нужда от продажби, за да генерира приходи. Той печели сериозни суми от участията си.

Вижте още: Най-добрите клубове в света: Pacha в Ибиса

8. Kaskade - 17 млн. долара

Роденият като Раян Радън диджей получи номинация за Грами за последния си албум Atmosphere. В периода юни 2013 – юни 2014 г. Kaskade е имал над 120 участия, в това число около 30 концерта в Лас Вегас.

Kaskade, който често се изявява в Twitter, разкритикува бивашата си звукозаписна компания, както и критиците на електронната музика.

7. Zedd - 21 млн. долара

24-годишното протеже на Skrillex вече печели повече от своя ментор, благодарение на хонорара му на вечер, който скача от 20 000 долара миналата година до шестцифрена сума.

Възходът на Zedd се дължи на това, че продуцира музика за поп звезди като Джъстин Бийбър и Лейди Гага, както и на неговия собствен албум Clarity.

6. Afrojack - 22 млн. долара

Ник ван де Вал, по-известен като Afrojack, пусна дългоочаквания си първи студиен албум Forget The World in May. След като споделя пред Forbes, че е отказал по-високи оферти в Лас Вегас, за да остане в хотел Wynn, той бързо се насочи към конкурентния клуб Hakkasan.

Afrojack е имал близо 150 участия по време на отчетния период; другите му доходи са от рекламни договори с Nike и G-Star RAW, където има собствена колекция.

5: Стив Аоки - 23 млн. долара

За първи път Аоки влиза в челната петица на класацията. Той има цели 277 участия за периода. Аоки понякога има по три участия на ден, а общият им брой е близо два пъти повече, в сравнение с който и да било друг диджей от класацията.

Приходите на Аоки се увеличават от рекламните му договори с Bud Light, Guitar Center и Scion. Той също така има миноритарен дял в компанията за слушалки Sol Republic.

3. Tiesto - 28 млн. долара

В последните години холандският ветеран насочва фокуса си от Ибиса към Лас Вегас, където в момента има доходоносен договор с мегаклуба Hakkasan.

За поредна година Tiesto отчита над 100 участия. Те са му осигурили 60 млн. долара проходи за последните 24 месеца. Пред него е единствено Калвин Харис.

Вижте още: Местата с най-добър нощен живот през лятото

3. Avicii - 28 млн. долара

Едва 24-годишният шведски диджей записа най-добрата година в кариерата си вследствие на своя албум True. В албума е включена и хитовата му песен Wake Me Up.

Той продължава да печели сериозно от участия, като получава шестцифрена сума всеки път, когато пуска музика в клуб, което е правил 80 пъти през отчетния период на Forbes.

2. Давид Гета - 30 млн. долара

Той получава едни от най-високите хонорари в Лас Вегас, но се изявява и веднъж седмично в Ибиса. В последните 12 месеца Гета бе на турне с Риана и написа песни за Бритни Спиърс и Лейди Гага.

През март пък се разведе с Кати Гета, за която бе женен от 22 години и която бе негов бизнес партньор.

1. Калвин Харис - 66 млн. долара

Роден като Адам Ричард Уайлс, бившият служител в хранителен магазин е заработил 66 млн. долара през последната година от своите над 125 участия.

Той постига сериозни успехи и в поп проектите си със звезди като Риана, което му помогна да се сдобие с участие не само в сферата на електронната музика, но и на фестивали като Coachella.

Харис продължава редовно да пуска музика и в Лас Вегас, където има договор с клуб Hakkasan.