Вчера щатските индекси приключиха при нови рекордни стойности. Един анализатор обаче предупреждава, че инвеститорите на тези пазари трябва да са още по-внимателни.

Джеф Килбърг, президент на KKM Financial, смята, че е налице един тревожен сигнал. Лихвите по държавните облигации по света се понижават.

Виж още: Пазарът е скъп според Робърт Шилер

Лихвите по 10-годишните немски облигации са вече под 1%, като спад бележат и тези по 10-годишните щатски облигации.

Тревожен сигнал се дава и от търгуваните обеми, като вчера търгуваният обем на щатските пазари е бил третият най-нисък за годината.

„Пазарът на облигации е червен флаг за инвеститорите“, според Килбърг. „Налице е сериозно разминаване между посоката на облигациите и акциите“, допълва още специалистът.

Нивото от 2000 пункта за S&P 500 не е толкова важно, според Килбърг, но все пак е психологочиска граница, която явно привлича вниманието на инвеститорите. Добре е това ниво да бъде преминато, за да можем да видим по-сериозна корекция, смята още анализаторът.

Връщането, или така дългоочакваната корекция за щатските акции, е на път, според Килбърг, но няма да е реалност, ако не видим преодоляване на ключовото ниво.

„Налице е усещането, че всеки път, когато се върнат индексите с 3-4%, това е била корекцията, но ние сме убедени, че трябва да видим първо сериозно повишение на обемите поне няколко дни, преди да говорим за приключване на корекцията“, допълва още специалистът.