Бившият главен изпълнителен директор на Porsche SE Венделин Видекинг ще бъде изправен пред съда заради неуспешния опит на компанията да използва опции, за да придобие Volkswagen AG, отсъди апелативният съд в Щутгарт.

Съдът отхвърли взетото през април на по-ниска инстанция решение, че няма достатъчно доказателства за подобно дело. Бившият главен финансов директор на Porsche Holger Herter също ще бъде обвинен.

Porsche бе подложена на редица разследвания и дела, откакто през октомври 2008 г. разкри, че е имала достъп до 74.1% от Volkswagen AG, отчасти чрез опции, и че е искала да закупи 75% като част от стратегията й по придобиването.

Изявлението доведе до скок в цената на акциите на Volkswagen, тъй като продавачите на късо се втурнаха да купуват акции, за да изплатят взетите назаем при залозите им, че книжата на VW ще поевтинеят.

От апелативния съд са посочили “редица индикации, които предполагат, че е имало тайно решение за увеличаване на дела. Те обаче могат да предположа и обратното, както е преценил съдът от по-долната инстанция.“ „Тъй като правилата за доказателства са много чувствителна материя, делото трябва да влезе в съда”, според говорител на апелативния съд.

От Porsche обявиха, че обвиненията са безпочвени.

Акционери заведоха дела срещу компанията за над 5 млрд. евро, твърдейки, че Porsche отдавна е била решила да придобие конкурента си и е лъгала акционерите за това. Разследванията срещу ръководителите по тези обвинения започнаха още през 2009 г.