Край бреговете на Индия в Индийския океан се намира Шри Ланка. Островната държава може да се похвали с много уникални забележителности и една от тях са рибарите й.

Техният метод за риболов не се среща никъде другаде по света. Рибарите се качват на забити в пясъка пръти на няколко метра навътре в морето. Наричат ги Petta.

От тази висока позиция те чакат с въдиците си рибата. И въпреки че подходът изглежда примитивен и древен, риболовът на кокили е скорошна традиция.

Смята се, че е започнала по време на Втората световна война, когато недостигът на храна и пренаселените места за риболов са накарали няколко мъже да изберат нов метод на улов.

В началото те ловят риба от корабокруширали кораби и свалени самолети, а след това започват да издигат кокили край кораловите рифове.

Малко вероятно е обаче практиката да продължи по-дълго, освен като туристическа атракция. Този начин на риболов води до слаб улов на петниста херинга или скумрия.

През 2004 г. цунамито, което опустоши голяма част от крайбрежието на Индийския океан, завинаги променя брега на Шри Ланка и намалява достъпа до този вид риболов. Той спира изцяло по време на годишните мусони.

Вижте още: 10 от най- катастрофалните цунамита

Днес малцина рибари са готови да прехвърлят своите кокили на синовете си, вместо да ги дадат под наем на "актьори", които се представят за рибари пред фотографи и туристи.

Не е известно дали мъжете на снимките, които ви показахме, са истински рибари или просто актьори.