Андрю Мадоф, синът на осъдения за измама в особено големи размери Бърнард Мадоф, е починал вчера на 48-годишна възраст от рак, информира Reuters, позовавайки се на неговия адвокат.

"Андрю Мадоф изгуби битката с мантелоклетъчния лимфом," се казва в съобщения на адвокат Мартин Флуменбаум.

Бърнард Мадоф излежава 150-годишна присъда, след като се призна за виновен по организирането и ръководенето на огромна финансова пирамида, нанесла на инвеститорите загуби за милиарди долари. През 2010 г. другият му син - Марк Мадоф, се самоуби на втората годишна от ареста на баща му.

И двамата синове на Мадоф отричаха да са знаели за измамата и срещу тях не бяха повдигнати обвинения. Те предадоха баща си на властите през декември 2008 г., твърдейки, че той е признал пред тях за деянията си.

Бившият съветник на Мадоф - Пол Кюнигсберг, обаче се призна за виновен през юни, а в показaнията му братята бяха посочени като "съконспиратори," което предполагаше, че разследващите власти все още обмислят повдигането на обвинения срещу Андрю Мадоф, според източници на Reuters.

В същото време ликвидаторът на фонда на Бърнард Мадоф - Ървинг Пикард, заведе граждански искове срещу Андрю Мадоф и наследниците на Марк Мадоф, обвинявайки братята, че са подпомагали измамата и са прибрали милиони долари незаконни печалби.

През юли Пикард заяви в съдебни документи, че братята са трили имейли, които ги обвързват с измамната схема в Bernard L. Madoff Investment Securities LLC и са използвали фиктивни заеми, за да купуват луксозни апартаменти в Манхатън.

Миналата година Андрю Мадоф сподели пред списание People, че "никога няма да прости" на баща си за неговите престъпления и обвини за възобновяването на болестта си стреса, причинен от ареста и осъждането на баща му.