Хотелиерите се надпреварват да свалят цените, за да наваксат изгубеното заради закъснялото лято и слабия сезон. Курортите внезапно опустяха.

Повечето хотели свалиха цените и от 1 септември намаленията са между 30 и 50%. В 5-звезден комплекс нощувка all inclusive е 66 лева, съобщи bTV.

„В сравнение с високия сезон, цените през септември падат с около 40 процента и затова имаме и много българи”, коментира Донка Грозданова, която ръководи маркетинга на туристически комплекс.

В повечето правителствени бази цените се променят едва след 15 септември. Малко хора знаят, че могат да почиват като елита - включително край Евксиноград.

За да почивате като властта, трябва да попълните формуляр в правителствения сайт travel.government.bg, да изчакате проучване и одобрение.

На Евксиноград цените са от 130 лева за бунгало на плажа до 600 лева за вила.

Освен почивка на властта и по-рядко - на обикновените граждани, правителствените бази и резиденции имат предимно представителни функции.

Вероятно затова издръжката им е доста висока - общо над пет и половина милиона лева за тази година. Данъкоплатците дават за резиденция Бояна над 1 870 000.

Почти толкова излиза общо издръжката на двете морски резиденции - Шабла и Евксиноград.

Почивната база на Пампорово е близо 600 хиляди лева, а тази на Слънчев бряг - двойно повече - над 1.2 млн. лева

Въпреки предизборното лято, резиденциите на властта не се оплакват от по-малко отпускари депутати и министри.