Ако стоите на брега на това езеро, бихте могли да си помислите, че се намирате край морето.

Вълните се плискат, а брегът е пясъчен. Да не говорим, че духа силен вятър, а наблизо са акостирали няколко рибарски лодки.

Но това не е море, това е езерото Туркана - най-голямото в света пустинно и алкално езеро, което заема площ от около 7000 кв. км.

Местните хора го наричат ​​Нефритеното море заради спиращия дъха цвят тюркоаз на водите му.

Езерото Туркана се намира в Кения и се захранва от три реки. То се простира по протежение на долината Рифт. Най-широката му точка е 44 км, а дълбочината му - 30 метра.

Въпреки че се намира в пустинята, Туркана често е връхлитано от силен вятър и мощни бури, които се развиват бързо. Именно затова районът е особено популярен сред търсещите екстремни изживявания туристи.

Езерото е заобиколено от сух, привидно извънземен пейзаж, който често е лишен от живот. Самото езеро обаче е пълно с него.

Вижте още: Убийци на живот: пустините рекордьори

То е дом на най-голямата колония нилски крокодили в света, хипопотами и стотици птици и риби. Скалистите му брегове са обитавани от скорпиони и змии.

На тях са открити най-старите известни останки от Homo habilis, живял преди два милиона години.

Днес животът на повече от четвърт милион души коренно население от най-малко десет племена зависи от езерото.

А водоемът и неговите жители са изправени пред екологична катастрофа. Етиопия изгражда огромна язовирна стена на река Омо, която е основен източник на вода за Туркана.

Когато строителството й приключи, езерото може да бъде пресушено, подобно на Аралско море.