Поройни дъждове причиниха наводнения в няколко населени места, като в Берковица и община Георги Дамяново беше обявено бедствено положение, а язовирът Добри дол край Първомай преля.

Ситуацията се размина без жертви и пострадали, но с материални щети на места. Много хора останаха без ток, съобщава Дарик радио.

През целия ден екипи работеха в засегнатите места, а следобяда от Министерски съвет изпратиха съобщение до медиите, в което се посочва, че ситуацията след обилните валежи, паднали през последното денонощие в област Монтана, е овладяна.

Това отчетоха областният управител на Монтана Нина Петкова и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и на защита на населението" главен комисар Николай Николов, които запознаха премиера Георги Близнашки с действията на институциите.

Усложнена остава обстановката в Берковица и Георги Дамяново

Над 70 къщи са наводнени в град Берковица, където е обявено бедствено положение заради обилните валежи и приливната вълна от местната река. Пострадали хора няма. Това каза за Дарик кметицата на града Димитранка Каменова. Заради приливната вълна, която достигна 2 метра, са наводнени много улици и са разрушени три моста.

Тонове кал е донесла водата в дворовете в близост до речното корито. Потънали във вода са мазетата и приземните етажи на засегнатите къщи. Служители на пожарната цял ден изпомпват водата от помещенията. От предната нощ 12 души са потърсили евакуация, но нито един не е пожелал да остане в местата, осигурени от общината.

„Обстановката е кризисна. Кризисният щаб заседава през целия ден. Не мога да кажа, че имам успокояващи факти, тъй като все още нивото на реката е много високо. Имаме нужда от техника и Гражданска защита - Монтана идва към Берковица, за да почистим мостовете", добави Каменова.

Бедствено положение е въведено и на територията на община Георги Дамяново. Осигурени са доставки на стоки от първа необходимост в откъснатите села. Най-голямото количество дъжд е паднал в село Говежда, община Георги Дамяново - 151 литра на квадратен метър.

Там е измерено и най-високото ниво на водата - 2.10 метра. „Реката никога не е била на това ниво", уточни Леночка Ангелова, началник на станцията по метрология и хидрология в Монтана. Само за последното денонощие нивото на реката се покачило с 32 сантиметра. Прогнозите са до събота дъждът да спре.

Осигурена е питейна вода и хранителни стоки на откъснатите села в община Георги Дамяново. Хората нямат ток и вода. Има паднали електрически стълбове. Прекъснат е основен водопровод и е наводнена помпената станция. Няма вода и във Вършец. Прекъснат е основен водопровод, който идва от връх Тодорини кукли към града.

Няма вода и в Чипровци. В планинските села на област Монтана водата е мътна и може да се използва само за миене. „От понеделник след отводняването екип на здравната инспекция ще започне обеззаразяване на наводнените в Берковица къщи", съобщи д-р Даниел Караилиева.

Дезинфекция ще извършват и ветеринарно-медицински екипи, съобщи директорът на регионалната служба в Монтана д-р Людмил Антов. Той уточни, че няма проблем с умрели животни във фермите в Чипровци, Георги Дамяново.

Без ток

Близо 2900 абонати на ЧЕЗ в община Георги Дамяново, област Монтана, може да прекарат нощта без ток заради обилните валежи, които заляха региона. Към този момент в град Берковица ще бъде пуснато електричеството на 300 абоната, увери пред Дарик Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.

От компанията са изпратили писмо до Министерството на икономиката и енергетиката с искане за въвеждане на ограничителен режим на тока в община Георги Дамяново. Това означава, че заради авариите жителите там могат да останат без ток в следващите два дни.

Цял ден екипи на ЧЕЗ правят опити да възстановят електричеството в община Георги Дамяново. Участъците с аварии са залети с вода, което пречи на ремонтните дейности, разказа пред Дарик Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.

„Промяна в обстановката единствено има за град Берковица. Очаквам всеки момент да включим трафопоста, който беше засегнат и така ще възстановим захранването на около 300 клиента в град Берковица. Все пак около 2900 абонати остават без ток и това е в община Георги Дамяново. Продължаваме с възстановителните работи и нашите екипи са там. Всяка възможност, която имаме, ще я използваме, докато може да се работи", допълни той.

В част от селищата няма да има ток тази нощ. С искане за въвеждане на ограничителен режим са селата Георги Дамяново, Гавраил Геново, Помеждин, Равна, Меляне, Еловица, Главановци, Копиловци, Дива Слатина, Говежда, Дълги дел.

„Специален режим поради тези лоши метеорологични условия нямаме практическата възможност да възстановим захранването. Прогнозно от наша страна в рамките на 48 часа се надяваме след оттичането на водата да пристъпим вече към действия, тъй като вече имаме в две от селата паднали и стълбове, така че планираме за събота изправянето на нови стълбове и изтегляне на нова мрежа", каза той.

Вероятно е в по-късните часове все пак да бъдат отстранени повредите по трасето, добави Виктор Станчев от ЧЕЗ.

Поройни дъждове и в други градове на страната

Пороен дъжд се изля за около два часа и над Бургас. Ниски места и помещения бяха наводнени, електричеството беше прекъснато на места за известно време. Изчисленото количество паднал дъжд бе 90 литра на квадратен метър.

Нивото на водата в района на ж.п. гарата по време на пиковия момент на валежа беше над половин метър. Всички централни улици бяха силно наводнени, по централната „Александровска" настилката беше под 10-15 сантиметра поток. Входът на бившето транспортно предприятие СОМАТ бе под 1 метър вода.

Навсякъде, където има нужда, работят помпи, съобщиха за Дарик дежурните от общинската администрация.

За няколко часа беше затворен и пътят Бургас-Созопол. По него, между Крайморие и Черноморец, се беше образувала двуметрова непреодолима преграда, която спираше движението. Прибраха се в Бургас и 50 туристи, посетители Света Анастасия, които пороят принуди да останат на острова, изчаквайки бурята да премине.

Повреда в 20 KW трафопост остави за около два часа без електричество големи райони от централна градска част и широкия център.

„Голямо количество вода приижда към село Долец и има опасност да залее къщи", съобщи за „Фокус"-Шумен д-р Юксел Ахмед, кмет на община Дулово.

Проблемът е възникнал след 02:00 часа тази нощ. Първоначално водната маса е започнала да се събира при моста на отбивката към селото, преляла е над съоръжението и вече достига до населеното място.

Междувременно язовир Добри дол преля от обилните дъждове през нощта. Язовирът е при село Първомай в община Първомай. Изведени от селото с автобус рано сутринта бяха 20 души", съобщи за Дарик инспектор Георги Кунев от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението".

Свикан бе кризисен щаб с представители на полицията, пожарната и общината. Няма данни за пострадали хора. Наводнени бяха дворове и къщи и се работи по отводняването им. Според кмета на Първомай Ангел Папазов, язовирът е прелял в резултат на голямото количество дъжд в района на Чирпан, където за два часа са се изсипали 108 литра на кв. метър.

Изровени и почти непроходими улици остави след себе си снощният порой, съобщиха за Дарик кметовете на карловските села Христо Даново и Слатина. Асфалтовата настилка почти липсва, по улиците зеят огромни ями. По 7-8 улици и в двете селища може да се минава само пеша или с високопроходима техника, но не и с леки автомобили.

„Наводнени къщи при нас няма, защото селото е стръмно и през нещо минават няколко дерета, които поемат водата. Положението с улиците обаче е плачевно, някои от тях са се превърнали в малки реки", разказа кметът на Слатина Николина Георгиева.

„Седем-осем улици са напълно изровени от снощния порой. И преди имаше дупки в асфалта, но сега те стигат по един метър", допълни кметът на Христо Даново Иван Деянов.

Комисия от експерти от община Карлово описва от сутринта щетите в двете села, съобщи за Дарик зам.-кметът на общината Данка Зидарова-Люртова. Това е шестият пореден порой от април до сега, който причинява щети в района.

Пожарникари отводняваха къщи и дворове и в Сливенско. На 12 сигнала за наводнени мазета и приземни етажи в сливенското село Тополчане са се отзовали от пожарната в Сливен. В 19:26 часа е получен сигнал за наводнени къщи в котленското село Тича.

Служители на пожарната в Котел и районното управление на МВР са се отзовавали на сигнала. Придошлите води на река Голяма Камчия са залели и наводнили част от къщите на ромската махала в селото. Отводнени са пет къщи и дворни места. Няма пострадали хора и животни. Няма останали хора без подслон.

10 души са били евакуирани през нощта от наводнените си домове в севлиевското село Горна Росица. Служители на пожарната и гражданска защита са евакуирали хората от четири жилища и от местно заведение за обществено хранене.

Около 21:30 ч. снощи е получено съобщение за наводнени къщи в селото, съобщават от пресцентъра на ОД МВР-Габрово. В резултат на излизане на водите от местно дере, част от населеното място е залято. Засегнати са общо около 100 жилищни сгради, стопански постройки и дворове.

Щети от валежите има и в Разградско. Инциденти е имало в две общини, в Исперих дъждът е бил 66 л/кв. м, в Самуил - 61 л/кв.м, съобщи заместник-областният управител на Разград Иван Борисов. Четири часа през нощта е издирван 69-годишен мъж от село Лъвино.

Мустафа Рюстем отишъл до ливадата си и когато не се върнал вечерта до 20:00 ч., роднините му го обявили за изчезнал. Два часа по-късно успели да се свържат с него, като големият водосбор в района отрязал пътя му към селото и той се качил на по-високо място, докато нивото на водата спадне. Спасителите все пак успели да стигнат до него с тежка техника.

В съседната община Самуил дъждът е наводнил къщи и отнесъл асфалта от няколко улици. В село Здравец са пострадали 15 къщи и 4 улици, в Пчелина - 2 къщи, а 4 улици са напълно непроходими, във Владимировци също две къщи са засегнати. Имотите са отводнени още през нощта, увери общинският кмет д-р Бейтула Сали.

Продължават интензивните валежи в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина. В останалата част от страната валежите ще са с тенденция на отслабване и спиране, съобщиха от МОСВ.

По данни на НИМХ през нощта и утре сутринта по-интензивни ще са валежите в Северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина 30-40 л/кв.м, като локално може да достигнат и до 50 л/кв.м., като и за 6 септември продължава да е в сила жълтия код за седем области.