За да натрупаш милиони или милиарди, не е нужно да си ходил или завършил колеж. Доказателство за това са и посочените по-долу богаташи.

Един от тях – Питър Тийл дори предложи наскоро на 20 души под 20-годишна възраст да напуснат колеж и да се занимават с основаните от тях технологични компании.

Вижте историите на едни от най-богатите хора в света:

Бил Гейтс
Състояние: 81 млрд. долара

Бил Гейтс, основател на Microsoft, се записва в Харвард през 1973 г. В първата си година Гейтс създава езика за програмиране BASIC. Той напуска университета през втората си година, за да се концентрира върху компания на име Microsoft, заедно с приятеля си от детинство Пол Алън.

Четете още: Невероятният живот на Бил Гейтс

Майкъл Дел
Състояние: 18.8 млрд. долара

Дел решава да напусне още през първата си година в University of Texas в Остин. Той основава Dell Computer Corp. през 1984 г., а малко по-късно става най-младият главен изпълнителен директор, който попада в класацията Fortune 500 на сп. Fortune.

В края на 2013 г. богатството му вече е 24.9 млрд. долара, а към днешна дата е близо 19 млрд. долара.

Марк Закърбърг
Състояние: 34 млрд. долара

Закърбърг също, както и Бил Гейтс е приет в Харвард. Той обаче не успява да го завърши, тъй като от общежитието си основава Facebook. За 2013 г . приходите на компанията достигат 7.8 млрд. долара, а по последни данни активните потребители са 1.32 млрд. души.

Вижте още: Невероятният живот на Марк Закърбърг

Оценката на компанията му към днешна дата е малко над 200 млрд. долара.

Стив Джобс
Състояние към 2011 г.: 6.5-7 млрд. долара

Джобс напуска колежа Reed College в Калифорния след само един семестър. Причината - невъзможност да плаща обучението си в частното училище. Затова той основава Apple, заедно с Стив Уозняк в гаража си.

Малко преди смъртта си през 2011 г. богатството на Джобс се оценява на около 7 млрд. долара.

Джак Дорси
Състояние: 2.6 млрд. долара

Дорси е един от съоснователите на Twitter и основател на Square. Той е приет в University of Science and Technology в Мисури, но по-късно се мести в NYU, откъдето напуска, за да основе Twitter.

Към момента дори притежава 5% от компанията, а също така е и в борда на директорите на Disney. Дорси споделя, че става сутрин в 5.30 часа, за да медитира, а след това тича 10 км.

Пол Алън
Състояние: 16.3 млрд. долара

Алън, заедно с Бил Гейтс основават Microsoft през 1975 г. Двамата са учили в една и съща гимназия - Lakeside School. След това Алън е приет в State University във Вашингтон, но напуска след втората година, за да започне работа като програмист в Honeywell.

Още: Имотната империя на Пол Алън

Лари Елисън
Състояние: 51.1 млрд. долара

Елисън е съосновател и главен изпълнителен директор на Oracle. Той напуска University of Illinois след втората си година, като причината е смъртта на майка му. На следващата година той е приет и в University of Chicago, но напуска след още един семестър.

През 1977 г. той основава Software Development Labs, която по-късно преименува на Oracle.

Шон Паркър
Състояние: 3.2 млрд. долара

Паркър е съосновател на Napster, а по-късно става президент на Facebook, въпреки че никога не е ходил в колеж. Днес той е партньор на Питър Тийл, а също така заема ръководни постове в компании като Spotify и Yammer. Тук пък може да видите и новата му къща.

Евън Уилямс
Състояние: 3.1 млрд. долара

Уилямс е един от съоснователите на Twitter. Израснал в Небраска той учи в университета Nebraska – Lincoln, откъдето напуска след 1.5 години. Първият му успех идва с компанията Odeo, но милиардите си натрупва от Twitter.

Ян Коум
Състояние: 7.6 млрд. долара

Коум е съосновател на WhatsApp, която Facebook придоби за над 19 млрд. долара в началото на 2014 г. Коум учи в университета в Сан Хосе, но напуска, за да започне работа в Yahoo. Той работи в компанията 9 месеца до 2007 г., за да напусне и основе WhatsApp.

Вижте още: Технологичните милиардери със скромни навици

Дъстин Московиц
Състояние: 8.1 млрд. долара

Московиц е един от съквартирантите на Марк Закърбърг, а по-късно и първи служител в компанията. Той напуска Facebook през 2008 г., за да основе Asana, която произвежда инструменти за подобряване на производителността на работното място.

Хироши Ямаучи
Състояние: 2.1 млрд. долара

Nintendo възниква през 1889 г., за да продава карти за игра. Хироши Ямаучи напуска Университета в Уаседа, за да оглави компанията, като е едва трети президент в историята й, преди да умре през 2013 г. на 85 – годишна възраст. Той заема поста си в продължение на 55 години, а компанията се превръща в една от най-големите в сектора.

Азим Премджи
Състояние: 7.3 млрд. долара

Премджи напуска Станфорд на 21-годишна възраст след смъртта на баща си, По-късно той основава Wipro, която управлява и до днес. В момента притежава 7.3 млрд. долара, с което е най-богатият индиец.