Сърбия не е въвела и няма да въведе санкции по отношение на Русия, заяви сръбският премиер Александър Вучич в ексклузивно интервю пред първия заместник директор на ИТАР-ТАСС Михаил Гусман.

"Сърбия е свободна страна. Тя върви по европейски път, но никой не може да й разпореди да разруши отношенията си с Руската федерация. Сърбия показа, че е страна, която трябва да се уважава", подчерта Вучич.

"Аз съм човек, който се старае да ръководи сръбското правителство по рационален начин, като правя това, което е най-добро за страната във всеки един момент. Аз не крия от нашите руски партньори, че сме тръгнали по пътя на европейска интеграция", заяви Вучич, като подчерта, че никога не е чувствал натиск от страна на руските партньори.

"Това съм казвал и на Запада, тъй като нямам две различни версии. Обяснил съм, че се тръгнали по европейски път, но няма да въвеждаме санкции на Русия", решително заявил Вучич, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че по-голямата част от сръбския народ е свързан исторически, културно и религиозно с руския народ. "Това, което порази руския и украинския народ, това, което в момента се случва в Източна Украйна, се преживява както от сръбския народ, така и от всички славянски народи".