Ръководителят на английската централна банка Марк Карни заяви, че лихвите във Великобритания ще бъдат повишени през пролетта на следващата година, на фона на възстановяването в ръста на заплатите в страната.

„Ако лихвите следват очакванията на пазара, това означава те да започнат да бъдат повишавани плавно от пролетта на следващата година“, коментира Карни. „До тогава най-вероятно ще сме постигнали целената инфлация от 2%, както и ще видим 1.2 милиона новосъздадени работни места“, допълва още ръководителят на английската централна банка.

След изявлението на Карни британският паунд възстанови част от загубеното си, като се търгува при нива от 1.6120 спрямо долара, след като по-рано през деня достигна най-ниска стойност от 1.6070.

Британската икономика най-вероятно ще е най-бързо растящата икономика сред страните от групата на Г-7 през тази година.

Членовете на АЦБ поставиха пазара на труда и ръста на заплатите в основата на дебата си за повишаване на лихвите от рекордно ниското им ниво към момента при 0.5% на годишна база.

На последната среща на банката двама от членовете й гласуваха за повишаване на лихвите в страната с двадесет и пет процентни пункта.

Инфлацията в момента е при ниво от 1.6% на годишна база, или под целта на централната финансова институция за седми месец.

По-рано през месеца Карни заяви, че „възстановяването на икономиката преминава всички очаквания“ и е възможно да продължи.