Азиатският индекс се понижи за пети пореден ден, като инвеститорите насочиха своето внимание към данните за инфлацията в Китай. Японските акции продължиха с повишението си до нови най-високи стойности от 2008 година насам.

Инедксът MSCI Asia Pacific Index се понижи с 0.1% до 146.60 пункта, след като по-рано през деня скочи с 0.2%. Показателят поевтиня с 1.6% през последните пет дни заради спекулациите за по-скорошно повишение на лихвите от Фед.

Японският Topix добави 0.3% към стойността си, регистрирайки нов рекорд за последните шест години, благодарение на продължаващото поевтиняване на йената спрямо долара. Щатската валута се повиши над 107 йени за пръв път от 2008 година насам.

“Ралито на японските индекси ще продължи“, коментира Дезмънд Чуа, стратег в CMC Markets в Сингапур, цитиран от Bloomberg. „Йената ще продължи да поевтинява спрямо долара предвид на перспективите за начало на цикъл на повишение на лихвите в САЩ“, допълва още специалистът.

Китайският основен индекс Shanghai Composite се понижи с 0.1%, след като в страната бе отчетена инфлация в размер на 2% през изминалия месец на годишна база. Това се оказа под средните очаквания на анализаторите за инфлация от 2.2%.

Отслабването на вноса в Китай и понижаващите се цени на суровините сочат слабост в търсенето в Китай. Това се приема от специалистите като признак за забавяне в ръста на икономиката и най-вероятно нови правителствени стимули.

Новозеландският NZX 50 се повиши с 0.5%, след като централната банка на страната запази нивото на лихвите при 0.5% на годишна база.

Австралийският S&P/ASX 200 Index загуби 0.5% от стойността си. Нивото на безработица в страната се понижи до 6.1% през август спрямо 6.4% месец по-рано.

Фючърсите на широкия щатски индекс S&P 500 се понижиха с 0.1%, след като ръст при акциите на Apple вчера подкрепиха технологичния Nasdaq 100, добавил 0.8% към стойността си.

“Най-вероятно ще станем свидетели на волатилност до срещата на Фед през следващата седмица“, коментира Кирик Хартман, инвестиционен стратег в Wells Capital Management, цитиран от Bloomberg.

“Всичко изглежда добре, докато Фед не прибегне до повишение на лихвите. Всяко по-рязко повишение на лихвите най-вероятно би било шок за пазарите, но не смятам, че това ще се случи“, допълва още специалистът.