Поскъпването на долара се отрази изключително неблагоприятно на цената на златото и среброто.

Като че ли среброто обаче се оказа по-податливо на влиянието на скъпата щатска валута и отбеляза по-сериозно понижение, като в момента се търгува при най-ниската си за годината стойност, след като преодоля ключовата подкрепа при 18.60 долара за унция.

Традиционно поскъпването на долара се отразява неблагоприятно върху цените на суровините и особено на благородните метали. От върха си в средата на юли до момента цената на среброто е загубила близо 20% от стойността си.

Виж още: Как се представяха инвестиционните класове активи от началото на бичия пазар през 2009 г.?

За сравнение, от върха си в средата на юли до момента цената на златото се е понижила с близо три пъти по-слаб темп – от едва 7.4%.

Това, разбира се, повдига въпроса дали поевтиняването на среброто не е преекспонирано, съпоставено с понижението при златото.

Донякъде отговор на този въпрос може да се потърси в съотношението, при което златото се търгува спрямо среброто в един дългосрочен период, или така нареченото съотношение Злато/Сребро.

Към настоящия момент това съотношение е 66.4 - близо до най-високото за последните четири години ниво от 66.79.

От техническа гледна точка (разглеждайки графиката на това съотношение) е възможно, ако то не се повиши над 66.79, да станем свидетели на сериозното му понижение.

Понижение в съотношението може да се случи по два начина. На първо място, при продължаване на низходящата тенденция при благородните метали - при евентуално изпреварващо понижение в цената на златото спрямо това на среброто.

В другия случай (при възходящ тренд при металите) понижение на съотношението може да стане реалност вследствие на изпреварващ ръст на среброто спрямо този при златото.

Дългосрочното съотношение, при което са се търгували двата метала, е 15. Това дава сериозни индикации, че среброто може да е значително подценено спрямо настоящата цена на златото.

Като две се сочат основните причини за високото съотношение злато-сребро през последните години – на първо място, централните банки предпочитат покупка на злато за резерви и на второ - цената на среброто се манипулира значително по-лесно.

Среброто, освен като средство за предпазване от инфлация и политически сътресения и производство на бижута (подобно на златото), се използва широко и в промишлеността.

За разлика от запасите на злато в световен мащаб, тези на среброто намаляват, което може да допринесе за недостиг в даден момент и до поскъпване вследствие на спекулации. За сравнение, при златото тенденцията е противоположна. Към момента златото е около пет пъти по-разпространено от среброто въз основа на световните запаси на двата метала.

В тази насока, среброто е много по-чувствително към икономическите цикли и се представя по-добре в моменти на стабилен икономически ръст.