Управителният съвет на Българска банка за развитие (ББР) избра изпълнител за втория етап от проекта за изграждане на административната сграда на банката на ул. „Дякон Игнатий” 2 в центъра на София.

Строежът ще бъде възложен на ДЗЗД „София”, които са предложили най-ниска цена и най-къси срокове за изпълнение.

Проектът е на обща стойност 14.278 млн. лв. без ДДС, което включва изграждането на надземна част с шест етажа и три подземни нива. В цената са включени всички довършителни дейности, включително и базово обзавеждане. Общата разгърната площ на обекта е 6 127 кв. м.

Очаква се сградата да бъде завършена през февруари 2016 г.

В тръжната процедура са поканени да подадат оферти 12 компании, като девет от тях са заявили готовност за участие.

Две компании са подали индивидуални оферти, а четири кандидатстват съвместно в консорциум. Водещият участник е „Главболгарстрой” АД, като в обединението се включват още „Понсстройинженеринг” ЕАД, „Ултрастрой” ЕООД и „Строй-Консулт Мениджмънт Груп”.

Сградата е паметник на културата с регионално значение и е построена в края на 19 век. Реконструкцията й започва през 2007 г. и предстои да приключи в началото на 2016 г.

Архитектурният проект на новата сграда на ББР е изработен от архитект Жеко Тилев и запазва напълно облика на автентичната фасада на хотел „България”.

Зданието е построено през 1880-1881 г. по проект на чешкия архитект Адолф Вацлав Колар, работил по първия градоустройствен план на новата столица София.

След 1944 г. сградата се използва последователно от Стопанския съвет на Министерски съвет, БТА, София Прес, Българските въздушни линии ТАБСО, Централния кооперативен съюз и др.