Министерство на здравеопазването на САЩ е отделило 3.2 милиона долара за запой на маймуни. Целта е изследване на ефекта върху мускулите на тялото на приматите от прекомерната консумация на алкохол, съобщава в. "Вашингтон таймс".

Това не е единственият подобен проект. Университетът в Мисури например е заделил близо 70 хиляди долара за проучване дали SMS-съобщенията мотивират учениците да пият по-малко и по този начин да се намалят вредните последици от консумацията на алкохол.

През последните години здравното министерство харчи пари за такива нелепи проекти, като изследването на мишия запой или изучаване на тръпката у пилотите, управляващи самолетите пияни, съобщава БГНЕС.

При проучване, проведено в периода 2008-2010 г., пък се наблюдават хора на възраст под 30 години, които играят покер, докато се наливат с алкохол. След сравняване на резултатите, се изчисляват постиженията на пияните и на трезвите играчи. За това са похарчени 154 688 долара.

Дейвид Уилямс, президент на Алианса за защита на интересите на американските данъкоплатци, е уверен, че бюджетът на правителствения център за изследване на проблемите на здравеопазването и биомедицината е "прекалено раздут и изтичат пари за изследвания, които нямат почти никаква полза за обществото".