Рекордите при широкия щатски индекс S&P 500 маскират сериозните трудности и предизвикателства при останалите индекси и особено при технологичния Nasdaq Composite.

Изследване сочи, че близо 47% от компонентите на технологичния индекс се търгуват при цени с над 20% под върховете им за тази година (което е критерий за мечи пазар).

В същото време над 40% от компаниите от индекса на средните и малки компании Russell 2000 са с 20% под върховете си.

Виж още: Какво ще се случи, когато Фед спре стимулите?

За сравнение, процентът на компаниите в технологичния сектор и малките компании, които са били в „мечи цикъл“, през март миналата година е бил едва 30.

Това напълно контрастира с тренда при широкия Standard & Poor’s 500, който отбеляза 33 нови исторически рекорда през тази година и където по-малко от 6% от компаниите се търгуват при нива с 20% под най-високите си за 2014 г. стойности.

Тенденциите сочат намаляване на толерантността към риск от страна на инвеститорите в очакване на края на стимулите от Фед за щатската икономика и начало на цикъл на повишение на лихвите.

След пет години Фед е добавил стимули на стойност близо 16 трилиона долара. В същото време вече три години индексът S&P 500 не е регистрирал корекция от 10% или повече.

Очакванията за корекция на щатския пазар кара инвеститорите да избягват компаниите, които биха отбелязали най-голямо понижение или тези с най-големи бети (каквито обикновено са малките и средните компании, както и технологичните).

Малките компании регистрираха изключително голямо повишение и се надскочиха, според пазарни специалисти.

Тези негативни тенденции се наблюдават малко преди очакваното най-голямо първично публично предлагане в историята на САЩ – това на онлайн гиганта Alibaba Group Holding Ltd.

„Как ще се представят акциите на Аlibaba до голяма степен ще е индикация за здравето на пазара“, според Малкълм Поли, инвестиционен стратег в Stewart Capital, цитиран от Bloomberg.